Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorúbb ellenőrzések

Szigorúbb ellenőrzések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már jó ideje gyakorlat, hogy két hétre elkülönítik a gyöngyösi idősek otthonában a kórházból visszatérő lakókat, hogy véletlenül se fertőzhessenek. A dolgozók tesztelését az önkormányzat által megvásárolt tesztekkel már elkezdték, máig nincs tudomásuk koronavírusos fertőzöttről. A járványügyi szabályokat maradéktalanuk betartják és folyamatosan fertőtlenítenek.

A gyöngyösi idősotthonban már január 23-a óta látogatási és kijárási tilalom van, valamint felvételi zárlatot rendeltek el az intézményben. Müller Cecília a budapesti intézményben történt megbetegedések kapcsán most bejelentette: az ország valamennyi idősotthonát ellenőrzik.

A fővárosi idősotthonban történtek kapcsán a figyelem középpontjába kerültek ezek az intézmények országszerte. Minden szociális intézmény számára fontos a higiénés szabályok betartása, különösen most, a koronavírus járvány idején. Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója kiemelte, szigorúan betartják ezeket a szabályokat és az országos tisztifőorvos rendelkezései csak megerősítették azt, hogy a gyöngyösi idősotthonban továbbra is ezeket alkalmazzák és még szigorúbban ellenőrizzék.

– A személyes, csoportos találkozásokat korlátoztuk az intézményben, a lakók csak a szobájukban étkeznek és nem járnak ki az ebédlőbe, a társalgóba 5 főnél egy időben többen nem lehetnek. A foglalkozásokat az udvaron tartjuk és ott is a 2 méteres távolságot biztosítjuk a lakók és a dolgozók között, illetve a szájmaszk használata az most már a lakók számára is kötelező az otthonban, ha a szobájukat elhagyják – sorolta Maka Piroska, a KHSZK igazgatója.

Emellett szigorú fertőtlenítési és szellőztetési szabályokat vezettek be. Ha pedig a kórházból érkezik vissza lakó, akkor 14 napra elkülönítik és fokozott biztonsági intézkedések mellett gondozzák, ha pedig ez idő alatt nem jelenik meg nála a koronavírus tünete, akkor visszakerülhet a lakókörnyezetébe – mondta el az igazgató.

Hozzátette: az önkormányzat biztosított gyorsteszteket a szociális területen dolgozóknak is, a tesztelést pedig a múlt héten megkezdték.

– A dolgozók felét tesztelte le az intézmény orvosa, az eddigi eredmények negatívak voltak, aminek nagyon örülünk és a héten folyamatosan történik majd a többi kollégám tesztelése is. Most a lakóknál amennyiben koronavírus-tünetegyüttest tapasztalunk, akkor az ő tesztelésükről és ellátásukról a járványügyi protokoll szerint az intézmény orvosa dönt és gondoskodik – tette hozzá Maka Piroska.

Az idősotthon lakóinál még nem kellett gyorstesztet végezni, hiszen egyiküknél sem merült fel a fertőzés gyanúja, de amint bármelyikük vírusgyanús tünetek produkál, akkor azonnal tesztelik és a protokoll szerint járnak el.


Tovább az archívumra