Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb a jelentkező

Kevesebb a jelentkező

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagymértékben csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma 2020-ban az előző évihez képest, a 91 ezres szám az elmúlt 19 év negatív rekordja. Gyöngyösre az országos adathoz hasonlóan, 22 százalékkal kevesebb jelentkezés futott be idén, viszont sokaknak jó hír, hogy összesen 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. A campus főigazgatója türelemre inti az érintetteket.

Országosan 91 ezer felvételi kérelem érkezett be a felsőoktatási intézményekbe, 20 százalékkal kevesebb mint tavaly. A legtöbb egyetemhez hasonlóan az Eszterházy Károly Egyetem is megérzi a jelentkezők számának csökkenését. A közel 1500 jelentkező nagyjából egyharmada jelölte meg első helyen az Egyetem Gyöngyösi Campusát, náluk ez 22 százalékos
csökkenést jelent. Ennek több oka is lehet a főigazgató szerint.

– Az egyik az a demográfiai folyamatok, tehát, hogy kevesebb az érettségiző, ennél fogva kevesebben is tudnak jelentkezni, másrészt pedig az érezhető az országos adatokból is, hogy az emelt szintű érettségi az alapszakra jelentkezéshez szükséges emelt szintű érettségi sok esetben visszatartó erő volt a fiataloknál – mondta el dr. Bujdosó Zoltán.

A felsőoktatási szakképzésre viszont többen jelentkeztek, ennek pedig az lehet az oka Bujdosó Zoltán szerint, hogy ehhez nem szükséges az emelt szintű érettségi megléte. Ilyen például az új, gyógy és fűszernövény szak. 166-an jelölték meg első helyen ezt, azonban a létszámlimit és a magas ponthatárok miatt biztosan kevesebben kezdhetik meg tanulmányaikat a szakon szeptembertől.

Ezen kívül egyébként a programtervező informatikus, a pénzügy számvitel és a kereskedelem és marketing szakok továbbra is a legnépszerűek.

A leendő külföldi hallgatók felvételiztetése jelenleg is folyamatban van, így azt még nem tudni, hányan kezdik meg a tanévet szeptembertől Gyöngyösön, de átlagosan 500 gólyát fogad az intézmény évente.

Sokaknak jó hír viszont, hogy hamarosan azok is kezükben tarthatják a diplomájukat, akik a nyelvvizsga hiányában csak oklevelet kaptak az államvizsga után. Az innovációs és technológiai miniszter április 7-én jelentette be, hogy 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. Ez több ezer Gyöngyösön végzett hallgatót érint.

– Egészen pontosan 3411 hallgató van, aki nyelvvizsga hiányában nem tudott oklevelet szerezni, a korábbi Károly Róbert Főiskolán, vagy a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi főiskolai karán, tehát gyakorlatilag, amióta az intézmény van, ennyi, úgynevezett bennragadt diplománk van, úgyhogy ez most óriási adminisztratív terhet ró az intézményre – jegyezte meg dr. Bujdosó Zoltán.

A bejelentés óta folyamatosan érdeklődnek a volt hallgatók, a főigazgató türelemre int mindenkit, hiszen ezeket a diplomákat még el kell készíteni, az Egyetemnek összesen 8 ezret.

Számukra az adatok egyeztetéséhez online felületet alakítanak ki, melynek elérhetőségéről legkésőbb április 24-ig tájékoztatót tesznek közzé az Oktatási Igazgatóság honlapján. Az elkészült oklevél átvételének lehetőségéről emailben értesítik az érintetteket.


Tovább az archívumra