Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Online táncoktatás

Online táncoktatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Online oktatják növendékeiket a táncstúdiók és az egyesületek Gyöngyösön és környékén, a veszélyhelyzet alatt. A tanárok minden napra feladatot készítenek videón keresztül a gyereknek, melyeket otthonukban kell megcsinálniuk. Az oktatók azt mondják, nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a táncoktatás alapvető elemei nem állnak a rendelkezésükre, dea mozgás és a tánc szeretete felülírja a nehézségeket.

Eddig itt, a próbateremben oktatták a gyermeket, azonban a veszélyhelyzet miatt most online folynak a táncórák a Dance Land Táncstúdiónál is. A stúdió vezetője, Vincze Bódis Beáta minden nap otthonából készít egy-egy videót fia segítségével a táncosoknak, melyben például a kötelező nyújtásokat is gyakorolják. Beáta azt mondja: nagyon nehéz ez a helyzet számukra is, hiszen a táncoktatás alapvető elemei nem állnak a rendelkezésükre.

– Nálunk fontos a bemutatás, a szemléltetés és az utána lévő, az az, hogy javítsuk a gyerekeket. Ez most itt tulajdonképpen nehezebb itt egy kicsit megvalósítani ezt a formát, hiszen nem állunk ott a gyerekek mellett, nem tudunk oda menni hozzájuk megnyújtani a hátukat, megfeszíttetni velük a lábfejüket. Kézi segítség nincs úgymond hozzá – fogalmazott.

A mindennapi videók segítségével tudjuk tartani a kapcsolatot a táncosokkal, emellett ő tőlük is kapjuk a felvételeket, melyen bemutatják, hogy miképp csinálják az adott feladatot – mondta el az stúdió vezetője.

– Mi vettünk fel játékokat, ami a mozgáskoordinációt fejleszti, valamint az akció és reakcióidőt, a gyorsaságot, és az állóképességet. Ilyen játékos feladatokat küldtem el a gyerekeknek a facebook zárt csoportjainkba, valamint az iskolai email címűkre. Készítettünk videó felvételt is, megcsináltuk a gyakorlatokat, olyanokat, amilyeneket eddig is az órákon gyakoroltak a gyerekek – tette hozzá.

A balett mellett a néptáncoktatás is online zajlik, hiszen a Virtus Kamara Táncegyüttes az „Így tedd rá” módszer alapján tanítja a gyereket az interneten keresztül.

– Balatoni Katalin programgazda fejlesztette ki ezt a módszert, ennek a segítségével próbáljuk a családokat is bevonni ebbe a játékos mozgásfejlesztésbe. A gyerekek a tánc anyagok mellett kapnak játékos feladatokat is, amik nyílván nem kötelezőek, tehát nem kötelezzük ezt rájuk, de a visszajelzések szerint minden héten várják, hogy küldjük a videókat – mondta el Albunovics-Besze Zsófia.

A videókban szerepel a bemelegítés, az instrukciók, valamint az adott tánc bemutatása is – mondta el Albunovics Milán.

– Sokan panaszkodnak, hogy 30-40 perc után megszűnik ez a kapcsolat és igazából sok gyermek így óra nélkül marad legalábbis. Mi ezért döntöttünk úgy Zsófival, hogy Youtube-ra megvágva, szépen szólunk hozzájuk, instrukciókat mondunk nekik, hogy mi alapján fogjanak neki a feladathoz. Ez egy héten előre működik, ebben benne van a bemelegítéstől kezdve az ügyességi feladatokig, az Így Tedd Rá módszer is, valamint az éppen adott tánc – sorolta.

A táncegyüttes vezetői elárulták, az oktatás mellett minden héten megosztanak egy videót egy előadásukról, mellyel tovább akarják motiválni növendékeiket, hogy a veszélyhelyzet alatt is táncoljanak.


Tovább az archívumra