Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Itt a magyar eper

Itt a magyar eper

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A friss magyar eper már múlt hét hétvége óta folyamatosan kapható a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban. A közkedvelt gyümölcsnek kedvezett a hazai időjárás, így megfelelő mennyiségben és minőségben lesz jelen a piacon. Az árak tekintetében nem kell számítani nagyobb változásra, hasonló áron juthatunk hozzá, mint tavaly ilyenkor.

Pirosló eprek a tárolókban, az árusoknál már kapható a magyar gyümölcs. Bár az elmúlt hetekben a reggeli fagyok nem tettek jót a szamócának, de az idei enyhe tél és tavasz kedvezett a gyümölcsnek, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít. A piacokon általában lédig kiszerelésben lehet megvásárolni az epret, az áruházakban főként 250 és 500 grammos kiszerelésekben, valamint az egyre kedveltebb 2 kilós családi csomagokban – tudtuk meg Szendrei Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnökétől.

– A 2019-es adatok alapján az országban mintegy 650 hektárnyi szamócát, azaz földiepret termesztettek. Heves megyében durván 80 hektár az, amit folyamatosan, állandóan termesztenek. Főleg Gyöngyös és Heves környékén. Tehát elmondható, hogy Heves megyében a szamócaellátottság teljes, tehát az egész megyét le tudjuk fedni jó minőségű és megfelelő mennyiségű szamócával – magyarázta.

A magyar gyümölcs három fázisban érkezik a kereskedelmi forgalomba: az első, ami most került a polcokra – a részben fűtött fóliasátras termés, majd április végével a bakhátas, fátyolfóliás szamóca, május közepétől pedig a szabadföldi eper. Az elnök elmondta azt is, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a magyar és külföldi termést.

– A külföldi epret több ezer kilométerről utaztatják, félzöld állapotban szedik le és a csészelevelei ezáltal már kezdenek megfonnyadni, elszáradni, míg a magyar eper az egy puhább, friss, zöld csészelevelekkel rendelkezik és egy jellegzetesen „erősebb” illatú, mint a külföldi társai, intenzív íz anyagokat tartalmaz, ami sokkal finomabbá és fogyaszthatóbbá teszi a külföldi társaival szemben – fejtette ki.

Szendrei László az árak tekintetében elmondta, hogy nagy eltérések nem lesznek a tavalyihoz képest. Az elnök végül arra kéri a vásárlókat, hogy válasszák a magyar termést, ezzel támogatva a hazai termelőket.


Tovább az archívumra