Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fagykárok

Fagykárok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hideg éjszakák, a fagy és a szárazság egyaránt sújtja a szamócát a régióban. Nagy a kereslet a gyümölcsre, de a szabadföldi szamóca érését és a mennyiséget napról napra befolyásolja az időjárás.

A fagykárt szenvedett szamóca virágait mutatja Bakos Imre termelő. A szabadföldi gyümölcsnél jelentős terméskiesést eredményez az elmúlt napok fagyos időjárása.
De nem csak itt Nagyrédén, hanem Heves megye szerte a fagyzugos helyeken károsította a zöldség- gyümölcstermést a fagy. Ahol a szabadföldi és a fátyolfóliás szamócák eddig jó termést mutattak, bizony ott is tapasztalhatóak fagykárok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kormányhivatal közösen dolgozik a fagykárok felmérésén, és a gazdák kártalanításán.
Nagy a szárazság is, folyamatosan locsolja a növényt a gazda, mert amit nem a fagy, azt az aszály tenné tönkre- mondja.

Az árak 2 és 3 ezer Ft között alakulnak kilónként, ennek ellenére a vírushelyzet ideje alatt igen nagy kereslet volt a gyümölcsre. A fóliában bőséges volt a termés, még ebből van a több, de itt körülbelül még egy hétig lehet szüretelni, aztán már csak a szabadföldi terem- mondja a gazda.

A termés minősége jobb lesz a tavalyinál Bakos Imre szerint, mennyiségben átlagos termés várható, de ízben kiválónak ígérkezik, zamatosabb az idei gyümölcs. Elhúzódó szezonra számítanak – azt mondják, június közepéig biztos lesz eper, de még az is lehet, hogy június végéig is kitart, természetesen az időjárás még ezt még felülírhatja.


Tovább az archívumra