Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Május 20. a bevallási határidő

Május 20. a bevallási határidő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már csak egy nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-áig. Aki egyetért a Nav által készített tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit, annak május 20.-a után automatikusan bevallássá válik a tervezete, kivéve az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat. Ugyaneddig az időpontig lehet rendelkezni a SZJA 1+1 %-áról is. Akiknek kérdésük van a bevallással kapcsolatban, a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon kérhetnek segítséget.

Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített személyi jövedelem adó-bevallási tervezetet. Aki nem módosít a tervezetén, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz az érvényes bevallása. Május elejéig 530 ezer ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán bevallási tervezetét, de a tervezet legegyszerűbben ügyfélkapus azonosítással érhető el a NAV honlapján.

– Május elejéig csaknem 2,8 milliószor látogatták meg az ügyfelek az eSZJA felületet, hogy megnézzék bevallási tervezetüket. Közülük 700 ezren változtatás nélkül, több mint 286 ezren némi módosítással jóvá is hagyták a dokumentumot. Azoknak mindenképp ki kell egészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akik olyan jövedelemmel rendelkeztek az elmúlt évben, amelyről a NAV-nál nincs adat. – mondta Paskujné Pifkó Mónika, a NAV Heves Megyei Igazgatóságának sajtóreferense.

Ilyen például az őstermelői vagy a lakás kiadásból-eladásból származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteni a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak is. Május elejéig mintegy 177 ezer egyéni vállalkozó, több mint 60 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el SZJA bevallását a NAV-hoz – mondta el a Nemzeti Adó és Vámhivatal sajtóreferense. Hozzátette: ha ez az adózói kör nem egészíti ki, nem módosítja, bevallási tervezetét az nem válik automatikusan bevallássá.

– Az őstermelőknek az idei évtől a szociális hozzájárulási adót az szja bevallásban kellett bevallaniuk. Az év közben megfizetett szociális hozzájárulási adóból az adókulcs 2019 július 1-i csökkenése miatt a visszajáró összeget is a bevallásban tudják visszaigényelni. ha a mezőgazdasági őstermelő ezen tevékenységből származó éves bevétele az elmúlt évben nem haladta meg a 600 ezer Ft-ot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást sem kell benyújtania. – tette hozzá a sajtóreferens.

Az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély, ha május 20-ig elmulasztja a tervezet módosítását vagy saját maga nem készít és nyújt be szja-bevallást, kap még 15 napot a hiány pótlására. Akinek pedig a bevalláskor még van befizetendő adója, az kérhet részletfizetést és akinek visszajár az adóból, azoknak elég a bevallási tervezethez mellékelt személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot kitölteni és visszaküldeni május 20-ig.


Tovább az archívumra