Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Városi enyhítések

Városi enyhítések

Egyre több szolgáltatással indul újra az élet Gyöngyösön. Jövő héten megnyitnak az óvodák és bölcsődék, ismét közlekedni fog néhány helyijárat, és megtartják a városi megemlékezést Trianon 100. évfordulója alkalmából. Hiesz György polgármester ma azt is bejelentette, hogy lemondja a város a tesztgép megrendelését, mivel annak már hetek óta meg kellett volna érkeznie, de még Kínát sem hagyta el, és szerencsére Gyöngyöst nem érintette nagymértékben a koronavírus-járvány.

Amíg tart a veszélyhelyzet, továbbra is be kell tartani a kormány által meghatározott szabályokat, de napról napra egyre több az enyhítés. Jövő héten megnyitnak a városi gyermekintézmények, és a 940 óvodáskorú gyermekből 530 jelezte eddig az óvodai szolgáltatás igénybevételét – mondta Hiesz György. Bölcsődébe pedig az eddigi adatok szerint 125 gyermek megy hétfőtől. Az intézményekben továbbra is betartják a szigorú higiénés szabályokat.
A város a jövőben is biztosít kizárólagos idősávot a 65 év felettiek részére a piacon. 11 óra és dél között csak ők mehetnek, de saját felelősségre egyéb időszakban is vásárolhatnak ott.
Az enyhítés a helyijáratokra is vonatkozik, így néhány járatot újra indít a város. Próbálták ezeket ahhoz igazítani, hogy bár csak a lakosság kb 10%-a használja a közösségi közlekedést, mindenki, aki busszal közlekedne, eljusson a kórházba, bevásárolni és haza. Emellett az ipari parkhoz a munkába járást segítő járatot is lehet használni. Június elsejétől a kettes és a hármas számú helyijárat közlekedik naponta több alkalommal.

– Még elképzelhető, hogy lesz egy-két városrésznek a bekötése, de nem gondolkodunk több járatban. Természetesen, hogy ha szeptemberben az iskola újraindul, akkor az iskolai járatokat újraindítjuk, de nem állítjuk vissza a régi közlekedést. Ugye ennek elég nyomós okai vannak és a 2021-es évet a testületnek át kell gondolni, hogy próbálja megoldani a helyi közlekedést. – mondta a polgármester.

A költségvetést hamarosan áttekinti a testület, de az biztos, hogy több mint 600 millió forintos bevételkiesést jelent a városnak a koronavírus, és Hiesz György szerint a 2021-es év bevételek szempontjából még szomorúbb képet adhat. Akkor pedig, ha a kormány döntése érinteni fogja Gyöngyöst, – miszerint a különleges gazdasági övezet miatt átvesz ipari területeket, ezzel cégeket és adózókat az önkormányzattól, – annak beláthatatlan következményei lehetnek – fogalmazott Hiesz György.

– Akkor ez elbocsájtásokat jelenthet, minden területen, intézményi szinten,Városházánál, biztos, hogy egy sor szolgáltatással le kell állnunk, nem tudjuk finanszírozni a sportot, civil szférát, nem lesz tömegközlekedés, és sorolhatom. Veszélybe kerülnek a gyermekintézmények működtetései. – tette hozzá a városvezető.

A polgármester elmondta azt is, hogy a város visszavonja a tesztgép megrendelését, ugyanis az máig nem hagyta el Kínát – Gyöngyöst pedig szerencsére nem érintette súlyosan a vírus, ezért egyelőre nem költenek erre.
Hiesz György a rendezvényekkel kapcsolatban elmondta, hogy bár már több tavaszi program maradt el városunkban, egy szomorú, ám nagy jelentőséggel bíró eseményt megtartanak. Június 4-én Trianon 100. évfordulóján lesz városi megemlékezés.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Zongoraavató hangverseny 1. rész
09:35
Reklám
09:37
Nézőtér - kulturális magazin
10:07
Reklám
10:09
Zongoraavató hangverseny 2. rész
10:37
Kilátó - megyei magazin
11:03
Reklám
11:05
Empty Pubs és a Gyöngyszem Zenekar koncertje
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese – A banya
18:11
Ízelítő - Különkiadás
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fogadóóra 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fogadóóra 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság