Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Feloldották a tilalmat

Feloldották a tilalmat

Az elmúlt napokban hullott csapadéknak köszönhetően feloldották a tűzgyújtási tilalmat a legtöbb megyében, köztük Heves megyében is, azonban az alföldi tájakon nem volt elegendő eső, így 4 megyében továbbra is él a tilalom. A hosszú hétvége és a feloldás miatt az erdészetvezetők nagy rohamra számítanak az erdők tűzrakó helyein, így kérik a kirándulókat, hogy fokozottan figyeljenek oda a tűzre, legyen náluk tűzoltásra alkalmas eszköz és védjék a természetet, embertársaikat.

Csökkent a tűzveszély az erdő-és mezőgazdasági területeken, ezért május 26-tól a Dunántúlon és az északi országrészben – köztük megyénkben is – visszavonták a tűzgyújtási tilalmat. A visszavonás ellenére a szakemberek hangsúlyozzák, továbbra is fokozottan körültekintőnek kell lenni, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 %-át emberi mulasztás okozza.

– Fontos információ, hogy jelentős mennyiségű csapadék még sajnos most sem esett, tehát reális esélye van még mindig az erdőtüzeknek. Ezért is kiemelten fontos ezeknek a szabályoknak a betartása. Éppen múlthét pénteken volt egy komolyabb avartüzünk Mátrakeresztes térségében. Lángra lobbant egy idős erdőnek az avarrétege és gallyanyag is intenzíven égett, ami több hektáron erdőtüzet okozott. – mondta el Dudás Béla az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet erdészetvezetője.

Az állomány szerencsére jelentős mértékben nem károsodott – tette hozzá a szakember.
Mátrafüreden is levette már az erdészetvezető tiltótáblákat, ugyanis a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken lehet tüzet gyújtani. Dudás Béla kéri a piknikezőket, hogy folyamatosan felügyeljék a tüzet, legyen tűzoltásra alkalmas felszerelésük és használat után gondosan oltsák el azt. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy csak kijelölt tűzrakó helyen gyújtsanak tüzet, aki nem így tesz, az bírsággal sújtható.

– Amennyiben valaki természeti területen – erdőn, mezőn tüzet rak és szabálytalanul végzi a tűz élesztését, az mindenképpen szabálysértést követ el és több hatóság is el tud járni vele szemben, akár a természetvédelmi hatóság, akár az erdészeti hatóság, katasztrófavédelem is. Nagyon fontos, hogy saját és közösségünk érdekében, valamint az erdőállomány, természetvédelem érdekében ezeknek a szabályoknak a betartása. – tette hozzá a dzskember.

Fontos, hogy napi szinten határozza meg a Katasztrófavédelmi Hatóság a NÉBIH-kel karöltve, hogy hol van tűzveszélyes állapot, tehát mielőtt a természetben szeretnénk tüzet rakni, mindenképp érdemes tájékozódni a két hatóság weboldalán vagy az erdotuz.hu oldalon, hogy az ország mely területén van érvényben tűzgyújtási tilalom.


Az Aktuális napi hírei (2020-05-27 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Adventi kalendárium
09:10
Mese - A falánk tyúkocska
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Méhek nyomában - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Mese - Öreg néne őzikéje
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság