Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Horton lehetett megtekinteni a hétvégén a magyar Szent Korona pontos mását

Horton lehetett megtekinteni a hétvégén a magyar Szent Korona pontos mását

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A történelmi ereklye a Magyar Koronaőrség díszkiséretében jutott el a településre, ahol ünnepélyes keretek között fogadták

Mikrobusszal, de díszkísérettel érkezik a Szent Korona pontos másolata Hortra, majd az ötletgazda, Kerek Oszkár polgármester köszöntője után a falu templomába viszik az ünnepi szentmisére. Évente 10-12 helyre invitálják meg a koronaőröket és a Szent Korona másolatát a határokon innen és túl – tudtuk meg a koronaőrség parancsnokától. Az ereklye fogadtatása minden helyen más.

A rendszerváltás után éledt újra az eredetileg 1464-ben megalakult magyar koronaőrség, immár egyesületi, hagyományőrző formában, a tagok ott vannak minden jelentős állami ünnepségen. Vezetőjük, Woth Imre civilben aranyműves, és egyike volt azoknak a szakembereknek, akik a nyolcvanas években tüzetesen megvizsgálhatták az eredeti koronát. Kifejtette: bár az érvényes koronatörvény alapján elvileg senki nem készíttethetne magának koronamásolatot, ma már több, mint egy tucat különböző kópia létezik a történelmi ereklyéből.

A használat céljától függetlenül tény, hogy egyik másolat sem tekinthető hitelesnek, hiszen az eredeti korona hibáit, sajátosságait csak a szakértők ismerhetik – tette hozzá a parancsnok.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-09-14 )

Tovább az archívumra