Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sajátos időutazásra invitál Madarász Kathy Margit ruhatervező iparművésznek az erdélyi nagyasszonyok korát idéző kiállítása

Sajátos időutazásra invitál Madarász Kathy Margit ruhatervező iparművésznek az erdélyi nagyasszonyok korát idéző kiállítása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Ferenczy Noém-díjas alkotó munkáival búcsúzik a Fő Tér Galéria, mely a Tourinform Iroda átalakítása miatt októberben bezár.

Talán ennél odaillőbb zenével nem is lehetett volna megnyitni Kathy Margit kiállítását. A Szabó Viola által előadott dalok ugyanabból a korból származnak, mint amelyik kornak a hangulatát idézik fel az itt bemutatott ruhák. A Ferenczy Noémi díjas Kathy Margit nem szokványos ruhatervező. Azért nyúl a magyar történelmi viseletekhez vissza, mert a múló divat helyett az állandóságot keresi.

Méghozzá a magyar hagyományokra. Első sorban a népművészetre, de a reneszánsz viseletekre is. Az erdélyi magyar nagyasszonyok világa elevenedik meg ezeken a ruhakölteményeken. Munkáiban domináns anyag a bársony, melynek fénye erősíti a szövet, a selyem és szatén együttes hatását. De kedveli a törtfehért is óarannyal. Ruhái már túllépnek viselet funkciójukon. Önálló műalkotásként értelmezhetők.

Kabát torockói codra szabásformával, fekete körös-völgyi mellény népművészeti motívum átírásával, piros tulipános és piros indás, kabát egy régi szék motívumkincsével díszítve, kabát zsolozsmára, népi ihletésű kétrészes öltözék. Mindegyik ünnepi alkalomra készült, s a tervező azon célját kívánja megvalósítani, hogy jó közérzetet kölcsönözzön viselőjének. A kiállítás pedig a látogatóknak kíván élményt nyújtani, ezen a helyen utoljára, hiszen a Fő Tér galéria októberben bezár.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-09-14 )

Tovább az archívumra