Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Aggódnak, de bizakodnak az eddigi közalkalmazottak

Aggódnak, de bizakodnak az eddigi közalkalmazottak

Lejárt a határidő, amíg el kellett dönteniük a kulturális közalkalmazottaknak, hogy elfogadják-e az új foglalkoztatási feltételeket, miután kiderült, az állam megszünteti a közalkalmazotti státuszukat. A gyöngyösi könyvtárban ez 15 dolgozót érint, akik mindannyian úgy döntöttek, maradnak. A bérük egyelőre nem csökken, viszont megszűnhet az utazási támogatás, kevesebb lehet a szabadság, és a hosszútávú béremelésekben sem bíznak. Azt remélik, a fenntartóval folytatott tárgyalások eredményesek lesznek.

“A szakmai és élettapasztalatom alapján azt mondom, hogy a jelenlegi ismereteink szerint nem lesz ez a változás pozitív hatással az én belátásom alapján a munkánkra vagy a könyvtár szakmára.”
Farkas István 45 éve dolgozik a szakmában, azt mondja, ez idő alatt még nem tapasztalt ilyen átmenetet nélkülöző és átgondolást sem hagyó drasztikus változást, mint most. A kormány még májusban döntött a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának eltörléséről. Az érintetteknek – ez a gyöngyösi könyvtár esetében 15 dolgozó – szeptember 14-ig kellett eldönteniük, a megváltozott foglalkoztatási feltételekkel is vállalják-e a munkát. Itt mindenki igent mondott, ám félnek a hosszú távú következményektől.

– Én könyvtáros vagyok, azt is végeztem el, és könyvtárosként nem is akarok máshol dolgozni. Itt nagyon jól érzem magam, nagyon szeretem a munkám, most kaptam meg az Év Fiatal Könyvtárosa díjat, úgyhogy ezek után meg főleg nem fogok lemondani erről a szakról. – mondta Jakab Zsolt, a Vachott Sándor Városi Könyvtár feldolgozó könyvtárosa.

Farkas István igazgató szerint ezzel a szakma is kevésbé lesz vonzó a fiatalok számára.

– Különböző juttatások megvonásával jár együtt, különböző körülmények negatív megváltozásával jár együtt, miközben van ígéret a törvényben is megfogalmazva arra, hogy majd a piaci viszonyok között a bérhelyzet és a munkakörülmények javulni fognak. Ennek a jeleit nem tudtam felfedezni egyelőre. – mondta Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója.

November elsejétől az önkormányzatra hárul az egyéni szerződések részleteinek kidolgozása. Az igazgató szerint ebben a nehéz helyzetben bizakodásra ad okot, hogy a városvezetés elégedett a munkával, és segíteni szeretnék a szférában dolgozókat.

– Az a célja a városvezetésnek, és remélem majd a testületnek is, hogy maradjunk meg a város számára ugyanazon a színvonalon és körülmények között, amennyire lehetséges, mint a közalkalmazotti világban, erre konkrét lépések is történtek. – tette hozzá Farkas István.

A testület a részletekről a jövő csütörtöki ülésén tárgyal és dönt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság