Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Aggódnak, de bizakodnak az eddigi közalkalmazottak

Aggódnak, de bizakodnak az eddigi közalkalmazottak

Lejárt a határidő, amíg el kellett dönteniük a kulturális közalkalmazottaknak, hogy elfogadják-e az új foglalkoztatási feltételeket, miután kiderült, az állam megszünteti a közalkalmazotti státuszukat. A gyöngyösi könyvtárban ez 15 dolgozót érint, akik mindannyian úgy döntöttek, maradnak. A bérük egyelőre nem csökken, viszont megszűnhet az utazási támogatás, kevesebb lehet a szabadság, és a hosszútávú béremelésekben sem bíznak. Azt remélik, a fenntartóval folytatott tárgyalások eredményesek lesznek.

“A szakmai és élettapasztalatom alapján azt mondom, hogy a jelenlegi ismereteink szerint nem lesz ez a változás pozitív hatással az én belátásom alapján a munkánkra vagy a könyvtár szakmára.”
Farkas István 45 éve dolgozik a szakmában, azt mondja, ez idő alatt még nem tapasztalt ilyen átmenetet nélkülöző és átgondolást sem hagyó drasztikus változást, mint most. A kormány még májusban döntött a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának eltörléséről. Az érintetteknek – ez a gyöngyösi könyvtár esetében 15 dolgozó – szeptember 14-ig kellett eldönteniük, a megváltozott foglalkoztatási feltételekkel is vállalják-e a munkát. Itt mindenki igent mondott, ám félnek a hosszú távú következményektől.

– Én könyvtáros vagyok, azt is végeztem el, és könyvtárosként nem is akarok máshol dolgozni. Itt nagyon jól érzem magam, nagyon szeretem a munkám, most kaptam meg az Év Fiatal Könyvtárosa díjat, úgyhogy ezek után meg főleg nem fogok lemondani erről a szakról. – mondta Jakab Zsolt, a Vachott Sándor Városi Könyvtár feldolgozó könyvtárosa.

Farkas István igazgató szerint ezzel a szakma is kevésbé lesz vonzó a fiatalok számára.

– Különböző juttatások megvonásával jár együtt, különböző körülmények negatív megváltozásával jár együtt, miközben van ígéret a törvényben is megfogalmazva arra, hogy majd a piaci viszonyok között a bérhelyzet és a munkakörülmények javulni fognak. Ennek a jeleit nem tudtam felfedezni egyelőre. – mondta Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója.

November elsejétől az önkormányzatra hárul az egyéni szerződések részleteinek kidolgozása. Az igazgató szerint ebben a nehéz helyzetben bizakodásra ad okot, hogy a városvezetés elégedett a munkával, és segíteni szeretnék a szférában dolgozókat.

– Az a célja a városvezetésnek, és remélem majd a testületnek is, hogy maradjunk meg a város számára ugyanazon a színvonalon és körülmények között, amennyire lehetséges, mint a közalkalmazotti világban, erre konkrét lépések is történtek. – tette hozzá Farkas István.

A testület a részletekről a jövő csütörtöki ülésén tárgyal és dönt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság