Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szerdáig kérhető a védőoltás

Szerdáig kérhető a védőoltás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szülők még szeptember 16-ig, azaz holnapig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a Humán Papilloma vírus okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban megelőzhető. A gyöngyösi önkormányzat idén is térítésmentesen biztosítja a HPV elleni védőoltást a 12 éves fiúk számára.

A gyöngyösi Arany János Általános Iskolában kis mértékben, de emelkedik a HPV oltást igénylők száma. Előházi Éva az iskola védőnője elmondta, voltak, akik konkrét kérdéssel keresték meg ezzel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, összesen két oltásra van szükség, melyeket 6 hónap eltéréssel kell beadatni. Jelenleg 9 komponensű oltás igényelhető, amely csökkentheti a leggyakoribb HPV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát a nők és férfiak esetében is.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: az álhírekkel ellentétben ez egy veszélytelen oltás, amit az Egészségügyi Világszervezet is kiemelten biztonságosnak minősített.

A fiúk oltásának állami támogatása kormányzati szinten még nem valósult meg de a gyöngyösi önkormányzat idén is biztosítja a 12. életévüket betöltő fiúgyermekek számára a humán papillóma vírus elleni védőoltást – ugyancsak térítésmentesen. Fontos még, hogy a védőoltás nem helyettesíti az évenkénti szűrővizsgálatokat.


Tovább az archívumra