Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés a méz, de a hazai piacnak elég

Kevés a méz, de a hazai piacnak elég

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az elmúlt évtizedek leggyengébb méztermése az idei mennyiség tekintetében. Egyes tájegységeken 50%-kal kevesebb mézet tudtak begyűjteni a méhészek, és vannak olyan fajták, amit az idén nem is tudtak gyűjteni a méhek. A szakemberek azonban bizakodóak, azt mondják, a hazai lakosságot el tudják látni, lesz mézes karácsony.

Csordultig töltik aranysárga akácmézzel az üveget. Itt szerencsések a termelők, mert nem üres kaptárral tértek haza az akácosból. Volt, ahol csupán az átlagtermés fele, vagy a harmada mennyiségével kell megelégedni a méhészeknek – mondja Bognár Éva méhész.

A fajták kínálata is csökkent. Az a kevés méz viszont jó minőségű. Kevesebb a repce, a hárs, az akác és a virágméz is, selyemkóróméz pedig szinte egyáltalán nincs. Nagy probléma volt a nyáron a méhhullás is egyes napraforgó területeken, mondja a szakember, ami a mézek árát szintén befolyásolja.

Bognár Éva azt mondja, lesz elegendő méz a lakosság számára, a termelők el tudják látni a hazai piacot, a hírekkel ellentétben nem fog karácsonyra elfogyni, tette hozzá a termelő. Mivel kevesebb termett, a felvásárlóknak nem adnak el, hanem az egészet saját maguk értékesítik – magyarázza a szakember.


Tovább az archívumra