Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kötelező iskolai lázmérés

Kötelező iskolai lázmérés

Mától kötelező az iskolákban a hőmérsékletvizsgálat. Az ehhez szükséges eszközöket minden intézmény megkapta – így a nagyobb iskolák hőkapukkal, a kisebbek érintés nélküli lázmérőkkel kezdték meg az októbert. Emellett továbbra is szükséges a rendszeres kéz- és felületfertőtlenítés, valamint maszkviselés.

Maszkban állnak sorba a diákok az iskola bejáratánál, először kezet fertőtlenítenek, majd a hőmérsékletüket mérik. Mától minden iskolában így zajlik a reggeli rutin, ugyanis október 1-jétől a kormány minden tanintézményben elrendelte a kötelező hőmérsékletmérést, mind a diákoknál mind az intézmény dolgozóinál. Azonban van olyan iskola, ahol már hamarabb bevezették ezt a rendszert.

– Körülbelül szeptember közepétől már használjuk a hőmérőket, ezeket az intézmény költségvetéséből vásároltuk meg, tehát a fenntartó hozzájárulásával. Tegnapi napon mentem ki átvenni a saját, illetve tagintézményeinknek is a lázmérőket. Én úgy gondolom, hogy nagyon profik, nagyon gyorsak, nagyon hatékonyak. Remélem, hogy továbbra is így marad. Biztos lesz olyan, amelyik esetleg majd selejtes, de gondolom, ugyanilyen hatékonyan fogják majd cserélni. – mondta Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény intézményvezetője.

Ha valakinél a lázmérő 37,8 fok feletti értéket mutat, azt elkülönítik és negyed órával később újra mérik. Ha az érték másodjára alacsonyabb, akkor tovább engedik a terembe, hiszen lehet olyan helyzet, mint például egy dolgozat előtti stressz vagy intenzív testmozgás, ami miatt megugrik a testhőmérséklete. Azonban ha marad ez az érték vagy lázat állapítanak meg, akkor értesítik a szülőket, az iskolaorvost és a protokoll szerint járnak el.
Bár néhány másodpercig tart a hőmérsékletmérés, de több 100 fős iskola esetén sok időt vesz igénybe, főként, ha csak egy bejáraton közlekedhetnek, ezért ebben az iskolában más alternatívát is kipróbálnak.

– Csak egyetlen bejáraton oldható meg, tehát megbeszéltük, hogy az alsós tanító nénik magukkal visznek egy lázmérőt, gyerekek bemennek és az osztályteremben mérik be őket. Amelyik szülő most a rendeletnek megfelelően szeretné feltétlenül elkísérni a gyerekét, őket már itt a bejáratnál megmérik, és akkor úgy bemehet a gyerekkel, ha ez feltétlenül szükséges és már megbeszélt. De egyébként úgy lesz, hogy a tanítónők fogják őket bemérni, a felsősök pedig ugyanígy sorba. – mondta az intézményvezető.

Kurucsai József azt mondja mindenki érdeke, hogy betartsák az óvintézkedéseket és úgy véli, hogy intézményükben mindenki jól alkalmazkodott a kialakult helyzethez.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság