Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A zene világnapja

A zene világnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október elseje a zene világnapja. Az ünnepnap egyik célja, hogy a fiatalok körében tovább népszerűsítsék a zene szeretetét, valamint, hogy minél többen tanuljanak hangszeren. A vírus azonban ezt a világnapot is felülírta. Az iskolákban például az ének-zene órákon nem énekelhetnek a diákok, csupán hallgatják a dalokat.

Tavaly még így ünnepelték a Zene Világnapját, a Berze Nagy János Gimnáziumban, ma már viszont énekelni sem szabad az iskolákban, a vírushelyzet miatt. Az intézményben ma csak az iskola rádión szólnak a dalok.

– Különbféle zenei produkciók hangzanak el a folyosókon, a könyvtárban. Nagyon nyüzsgős ilyenkor általában a zenei világnapunk. Sajnos most ezt nem tudjuk megélni, hiszen énekelnünk nem szabad és összegyűlnünk sem szabad. Ezért most az iskolarádión keresztül történik a zenei világnap megünneplése, de ezt senki nem veheti el tőlünk. Így ilyen fajta módon igyekszem becsempészni a szép zenei pillanatokat a gyerekek életébe. – mondta Zeke Katalin, a Berze Nagy János Gimnázium ének-zene tanára.

Az énekórák sem a régiek már. Énekelni nem szabad, így a gyerekek csak hallgatják a dalokat, valamint zeneelméletet és zenetörténelmet tanulnak.
A tanárnő azt mondja, a gyerekek így is élvezik az órákat, de nagyon várják már a közös éneklést.

Ez pedig már a Pátzay János Katolikus Zeneiskola, Jakkel Mihály az intézmény igazgatója szerint: a zenetanulást nem lehet elég korán kezdeni, és aki minél hamarabb ismerkedik meg a zeneművészettel, az minden téren nagy tudásra tehet szert.

– Bele kell látni egy kicsit és meg kell szokni, hogy mit kell csinálni és a rendszeresség nagyon fontos benne, és ha erre ráérez a gyerek, vagy a tanuló akkor utána sokkal-sokkal könnyebben fogja tovább csinálni. Az agynak más részét mozgatja a zenei képzés és ez által egy kicsikét jobban tud koncentrálni, odafigyelni az iskolában is. – mondta Jakkel Mihály, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola igazgatója.

Az igazgató hozzátette: nem mindenki válik zenésszé, vagy zenével foglalkozó szakemberré, azonban ha bárki egy kicsit is belekóstol a zene világába, az máris nyert.


Tovább az archívumra