Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mátrai Erőművet tulajdonló német RWE cég úgy döntött, hogy leállítja az erőmű 300 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását

A Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mátrai Erőművet tulajdonló német RWE cég úgy döntött, hogy leállítja az erőmű 300 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Erről a két vállalat tájékoztatta a távirati irodát.Egy megállapodás képei, 2008-ból. Ekkor még úgy volt, hogy az RWE és az MVM szövetkezik egy új, 400 megawattos erőművi blokk építésére. A két cég által most kiadott közlemény szerint mégsem lesz fejlesztés. A tulajdonosok ugyanis mérlegelték a projekt gazdasági megtérülését, a környezetvédelmi szempontokat, valamint Magyarország, illetve az Európai Unió energiagazdálkodási terveit, és úgy vélik: hosszútávon nem kifizetődő a tervezett beruházás.

A közlemény szerint a most leállított erőművi fejlesztés csakis jelentős külső pénzügyi források bevonásával és az energiaszektorban is kiemelkedő nagyságú, a teljes költség 80 százalékára rúgó óriáshitellel jöhetett volna létre.

A mostani döntés alapját képező tanulmányok szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás pénzügyileg instabil, figyelembe véve a pénzpiaci folyamatokat, a villamos energia árát és azt, hogy a lignittel üzemelő új blokkok felépítése után további környezetvédelmi költségekre is kellene számítani az Európai Unió egyre szigorodó jogszabályai miatt.

A lignittüzelésű új erőművet egyébként úgy tervezték, hogy az 10 százalékban biomassza-tüzelésre is alkalmas legyen, és ez utóbbi tüzelőanyag aránya 30 százalékra növelhető.

A Mátrai Erőműnél megkeresésünkre nem kívánták kommentálni az anyacég és a Magyar Villamos Művek döntését.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-10-29 )

Tovább az archívumra