Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mátrai Erőművet tulajdonló német RWE cég úgy döntött, hogy leállítja az erőmű 300 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását

A Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mátrai Erőművet tulajdonló német RWE cég úgy döntött, hogy leállítja az erőmű 300 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Erről a két vállalat tájékoztatta a távirati irodát.Egy megállapodás képei, 2008-ból. Ekkor még úgy volt, hogy az RWE és az MVM szövetkezik egy új, 400 megawattos erőművi blokk építésére. A két cég által most kiadott közlemény szerint mégsem lesz fejlesztés. A tulajdonosok ugyanis mérlegelték a projekt gazdasági megtérülését, a környezetvédelmi szempontokat, valamint Magyarország, illetve az Európai Unió energiagazdálkodási terveit, és úgy vélik: hosszútávon nem kifizetődő a tervezett beruházás.

A közlemény szerint a most leállított erőművi fejlesztés csakis jelentős külső pénzügyi források bevonásával és az energiaszektorban is kiemelkedő nagyságú, a teljes költség 80 százalékára rúgó óriáshitellel jöhetett volna létre.

A mostani döntés alapját képező tanulmányok szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás pénzügyileg instabil, figyelembe véve a pénzpiaci folyamatokat, a villamos energia árát és azt, hogy a lignittel üzemelő új blokkok felépítése után további környezetvédelmi költségekre is kellene számítani az Európai Unió egyre szigorodó jogszabályai miatt.

A lignittüzelésű új erőművet egyébként úgy tervezték, hogy az 10 százalékban biomassza-tüzelésre is alkalmas legyen, és ez utóbbi tüzelőanyag aránya 30 százalékra növelhető.

A Mátrai Erőműnél megkeresésünkre nem kívánták kommentálni az anyacég és a Magyar Villamos Művek döntését.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-10-29 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Szentmise közvetítése felvételről a Barátok templomból
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Református Istentisztelet közvetítése felvételről
16:35
Reklám
16:38
A damaszkuszi acél a XXI. században - dokumentumfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság