Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jövő hét hétfőjére esik idén a halottak napi megemlékezés, ami egyúttal munkaszüneti nap is

Jövő hét hétfőjére esik idén a halottak napi megemlékezés, ami egyúttal munkaszüneti nap is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ebből az alkalmából már többen hamarabb kilátogattak a temetőkbe, azért hogy elkerüljék a nagy tömeget, és már az ünnepnapi gyertyagyújtás előtt rendbe tegyék szeretteik sírját – mondták el többen is.A halottak napi megemlékezésre mindenki készül. Sokan ilyenkor már napokkal az ünnep előtt letakarítják a sírokat, és lélekben is a közös emlékezésre készülnek. Gyertyákon, koszorúkon és virágokon kívül, saját készítésű ajándékkal is.

És vannak, akik az egész családdal látogatják meg elhunyt rokonaikat, barátaikat.

A halottak napján azonban nem csak saját halottainkra emlékezünk, hanem a középkori gyökerekkel rendelkező hagyományaiknak megfelelően: minden vértanúra és minden szentre is. A minden vértanú ünnepe volt az első keresztény jeles nap, amely a halottaknak állított emléket. A Keletrómai Birodalomból a 4. századból maradt fenn írásos emlék, amely arról számol be, hogy a keresztényüldözések áldozataiért imádkoztak. Ezt követően III. Gergely pápa a 8. században indította útjára mindenszentek ünnepét. Ez az ünnep már nemcsak a katolikusoké, hanem a reformáció több vallása is elfogadja. A halottak napja szintén önálló ünnep: egy X. századból fennmaradt szokás, mely során a halottakról zsolozsmákkal és szentmise-áldoztatokkal emlékeztek meg. A szokás Nyugat-Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így Magyarországon is.

Gyertyákkal és virágokkal díszítjük ebből az alkalomból a sírokat.

Gyöngyös összes temetője meghosszabbított nyitva tartással várja a megemlékezőket: reggel 7 órától este 21-ig. A temetőket üzemeltető cég vezetője elmondta: a rendre a rendőrség és a polgárőrség fog kiemelten vigyázni; a temetőkbe behajtani senkinek –még rokkant igazolvánnyal sem!- szabad. Valamint felhívta a figyelmet a fokozott tűzveszélyre: hiszen a műfenyő, a száraz tűlevelűek és az avar különösen gyúlékonyak.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2010-10-29 )

Tovább az archívumra