Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem zár be a Mátrai Erőmű

Nem zár be a Mátrai Erőmű

A Köztársasági Elnöki Hivatal megkeresésünkre cáfolta a Mátrai Erőmű bezárásáról terjedő híreket. A sajtóban ugyanis korábban megjelent, hogy erről beszélt Áder János egy rendezvényen. A köztársasági elnök akkor azt hangsúlyozta, a klímakatasztrófa elkerülése érdekében a széndioxid-kibocsátás csökkentése a legfontosabb feladat – ezért a szénerőművek befejezik a termelést. Ez azonban nem a Mátrai Erőmű bezárását, hanem az átalakítását jelenti – hangsúlyozza a hivatal.

„Bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet.”
Többek között erről is beszélt Áder János köztársasági elnök egy fenntarthatósági témahét online nyitórendezvényén. Az államfő a klímaváltozásról szólva kijelentette, szerinte a klímakatasztrófa elkerülése érdekében a széndioxid-kibocsátás csökkentése a legfontosabb feladat. Ennek kapcsán merült fel az utolsó nagy szénerőmű bezárása. Az előadásában nem említette meg, hogy ez mikorra várható, azonban arról szót ejtett, hogy többszörösítik a naperőműi kapacitást, valamint az atom és napenergia segítségével már 10 év múlva a Magyarországon megtermelt áram 90%-a széndioxidmentes legyen.

Az erőmű bezárásával kapcsolatos kérdéseinket emailben elküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatóságának, válaszukban cáfolják az erőmű bezárásáról szóló sajtóhíreket.
A közleményben az áll – idézem: ”a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében az erőművi szénégetést befejezzük. De nem jelenti azt, hogy a gyöngyösi embereknek munkát adó vállalat megszűnik létezni. Az átalakítás célja a tiszta energiatermelés lehetőségének kialakítása, és ennek része a munkahelyek számának megőrzése.”

Tavaly decemberben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról számolt be, hogy az állam megvásárolja az erőművet, és a bezárás helyett átalakítási tervet dolgoz ki a jövőképes működtetésére. Akkor azt mondta: korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése.

Horváth László a térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán ma a témával kapcsolatban azt írta: „A Mátrai Erőmű stratégiai fontosságú: nem bezárni kell, hanem modernizálni, és az ott dolgozók munkahelyét megvédeni.” Televíziónk megkeresésére elmondta, csupán rossz szövegkörnyezetben volt megfogalmazva az üzenet, az erőmű nem zár be, sőt a fejlesztése a legfőbb cél.

– Az ország biztonságos energiaellátása az ma elképzelhetetlen a Mátrai Erőmű nélkül és pótolhatatlan lenne az erőmű. Úgy gondolom, hogy az erőmű stratégiai fontosságát meg fogja tartani, tehát a bezárásról nem lehet beszélni se ma, sem a jövőben. Amiről lehet beszélni az az, hogy Mátrai Erőmű működésével járó környezeti terhelést csökkentjük, vagyis a széndioxid-kibocsátását csökkentjük. – mondta Horváth László országgyűlési képviselő.

Horváth László hozzátette: az erőmű és a mellette található ipari park körülbelül 2000 munkavállalót foglalkoztat, így az itt dolgozók munkáját meg kell védeni, így többek között ezért sem zárhat be a Mátrai Erőmű – tette hozzá. Az Erőmű jövőjével kapcsolatban írásban megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és a tulajdonos Magyar Villamos Műveket is, amint válasz érkezik, arról is beszámolunk.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:05
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:15
Zeneiskolások előadása - Szita Jázmin - Telemann: Menüett
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:05
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság