Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megduplázódhat az orvosok bére

Megduplázódhat az orvosok bére

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara javaslatát az orvosi bérek emeléséről, mely szerint nagyjából megduplázzák az orvosok fizetését. A kormány egy 3 évre ütemezett emelésben gondolkodik, a tervek szerint jövőre 80 %-kal, a rá következő években pedig 20-20 %-kal emelkedik az orvosok bére. Emellett börtön járhat a hálapénzért, ugyanis jövőre kivezetik ennek rendszerét a magyar egészségügyből, továbbá engedélyhez kötött lesz a másodállás vállalása a béremelésben részesülő orvosok esetében.

Egy kezdő rezidens orvos akár közel bruttó 700 ezer forint körüli alapbért kaphat, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek 2023-ra. A kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát a béremelések kapcsán. Tóth Eszter, a Kamara gyöngyösi választókerületének elnöke szerint ideje volt elkezdeni az egészségügy reformálását, ezzel közelíthetünk az európai szinthez és így a kezdő orvosokat is itthon lehet tartani.

– Nagyon nagy javulást mutat ahhoz képest, ami eddig volt, természetesen ez maga után vonzza a magánszférában dolgozók fizetését, az egészségügyi dolgozók fizetésének változását is, de úgy gondolom, hogy az hogy ezen az úton elindult a kormányzat és a Kamarának sikerült ezt elindítania ez nagyon nagy dolog. – mondta Dr. Tóth Eszter Enikő, a Magyar Orvosi Kamara Heves Megyei Szervezetének Gyöngyösi választókerületi elnöke.

A Kamara és a Kormány megállapodott arról is, hogy a hálapénzt kivezetik a magyar ellátórendszerből és a jövő évtől büntethető lesz annak elfogadása és adása is.

– Azt gondolom, hogy a hálapénz az mind a beteg mind az orvos részéről is megalázó történet, tehát a hálapénz kivezetését maximálisan támogatja az orvostársadalom is, hiszen nem hálapénzből szeretnénk élni, hanem megbecsült fizetésből. – mondta Dr. Tóth Eszter Enikő.

A törvénytervezet azonban néhány dilemmát is felvet, ugyanis a másodállások végzése előzetes engedélyhez kötött lesz. A magánorvosként ellátott beteget pedig nem kezelheti ugyanaz az orvos állami kórházban. Továbbá szabályozatlan még azoknak a magán-egészségügyi szolgáltatóknak a léte is, amelyek állami kezeléseket is végeznek és rendezetlen a háziorvosok praxisa is.

– Ez a törvénytervezet egyelőre, az állami szférában kórházban dolgozó orvosokra vonatkozik. Nem vonatkozik tudtommal a vállalkozásban dolgozó háziorvosokra sem, lényegében rám sem vonatkozik, mert én is háziorvosként és üzemorvosként dolgozom, de ennek az elindulása felveti annak a lehetőségét és annak a szükségszerűségét, hogy velünk is foglalkozzanak. – mondta a választókerületi elnök.

Közben az egészségügyi szakdolgozók is jelezték, ebben az ágazatban is szükség van a béremelésre- a részletekről holnapi híradónkban számolunk be.

Mint arról tegnap híradónkban beszámoltunk, átvezénylések történtek a járványkórházakba, köztük Heves megye kórházaiból is Balassagyarmatra. Mostanra kiderültek a számok is. a Gyöngyösi kórházból 18 főt, a Hatvani kórházból szintén 18 főt, az Egri kórházból pedig 48 főt vezényeltek át a Dr. Kenessey Albert Kórház rendelőintézetbe.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:05
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság