Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hiesz György szerint az erőmű bezárása gazdaságilag megrendítheti a térséget

Hiesz György szerint az erőmű bezárása gazdaságilag megrendítheti a térséget

Az évtized közepén megszünteti a szénalapú energiatermelést a Mátrai Erőmű, ami a térség legnagyobb foglalkoztatójának a bezárását jelenti – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere kedden este, Fogadóóra című műsorunkban. A városvezető szerint a döntés környezetvédelmi szempontból indokolt, gazdaságilag azonban megrengetheti a térséget.

Az erőművi szénégetést befejezzük, de ez nem jelenti azt, hogy a gyöngyösi embereknek munkát adó vállalat megszűnik létezni – így reagált tegnap a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya Áder János korábbi kijelentésére, miszerint bezárják a Mátrai Erőművet. Azt írták, az erőmű megmarad, de átalakul, aminek célja a tiszta energiatermelés lehetőségének kialakítása. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere tegnap Fogadóóra című műsorunkban reagált a hírre.

– Ez így igaz, ahogy köztársasági elnök úr elmondta. Be fogják zárni, egyik blokk futamidejét sem fogják meghosszabbítani. Ez azt jelenti, hogy nem sok ideje van a szenes blokkoknak a Mátraalján, mivel ha nincs szénerőmű, akkor bányászat sincsen. – mondta Hiesz György polgármester.

A polgármester elmondása szerint az erőmű bezárása az évtized közepére, 2025-re várható, a szénalapú energiatermelést akkor egy gázerőmű és egy modern hulladékégető váltja fel. Az erőműnél és a két külszíni bányánál 2100 főt foglalkoztatnak, emellett a társaság minősített külső vállalkozókat is alkalmaz. Hiesz György szerint az átalakítás negatívan érintheti a jelenlegi alkalmazottakat.

– Mi lesz a bányadolgozókkal, az erőműdolgozókkal, hányat vesz át az utód, ennek a levezetése a térséget vagy elindítja egy új pályán, vagy megrengetheti. Ezt vegyük komolyan, mert ez egy nagyon komoly gazdasági döntés, környezetvédelmi szempontból azt mondom, hogy oké, de gazdaságilag, hogy ezt hogy vezeti le a kormány, átképzéssel, munkahelyteremtéssel, ez a jövő kérdése. – tette hozzá a polgármester.

A Fogadóóra című műsorunkban nézőink kérdéseire is válaszoltak a városvezetők. Sokakat érint a helyi járatok közlekedésének módosulása. Hiesz György a műsorban elmondta, hogy a Volánbusz nem vállalta a város, lakossági kérésekre elkészített tervének megvalósítását, viszont újabb menetrendet dolgoz ki a cég, amely érinti majd a legfontosabb városi célpontokat. Miután erre a képviselők rábólintanak, 30 napja van a Volánnak, hogy elindítsa a városi járatait.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság