Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Adókedvezményi segéd a NAV-tól

Adókedvezményi segéd a NAV-tól

Kinek, mikor, mennyi kedvezmény jár az adóból? Házasság, gyermekvállalás, munkahelyváltás, betegség, ezek mind-mind hatással lehetnek az adózásra, az adó összegére is. Ezért fontos, hogy ki- és beszámításuk jól szerepeljen az adóbevallásban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új kiadványa ezen személyijövedelemadó-kedvezmények kiszámításában segít a családoknak, friss házasoknak, sokgyermekes édesanyáknak és a súlyos betegséggel küzdőknek.

Mi a teendő, ha valakinek év közben megszűnik a munkahelye? Ha az egyik gyermek után már nem jár családi pótlék? Ha válás után a szülők gyerekeiket felváltva gondozzák? – most ebben nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

– A NAV új kiadványa a szja-adók kiszámításában nyújt segítséget a családoknak, a friss házasoknak, a sok gyermekes édesanyáknak és a súlyos betegséggel küzdőknek. Egy év alatt számtalan változás, új élethelyzet jöhet egy ember, család életében. Sor kerülhet házasságra, gyermekvállalásra, munkahelyváltásra, esetleges betegségre. Ezek mind mind hatással lehetnek az adózásra, az adó összegére is. – tájékoztatott Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A fizetendő személyi jövedelemadó csökkenthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményével, az első házasok kedvezményével, a családi kedvezménnyel és a személyi kedvezmény összegével. Az szja-bevallásban éppen ezért nem mindegy, hogy ezeket milyen sorrendben, egyedül vagy megosztva, év közben, vagy egy összegben érvényesítik a jogosultak.

– Fontos, hogy a Kedvezmények példatárában részletesen fel van sorolva, hogy a szja-adóból az igénybe vehető kedvezményeket milyen sorrendben lehet igénybe venni. Az első a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, ezt követi az első házasok kedvezménye, majd a családi kedvezmény és a családi járulékkedvezmény és végül a személyi kedvezmény. – mondta Dr. Paskujné Pifkó Mónika.

Tehát a Kedvezmények példatára sorról sorra mutatja be a bevallás helyes lépéseit. Segítségével valamennyi adózó megtalálhatja a saját élethelyzetéhez legközelebb álló példákat, és az utolsó fillérig kihasználhatja az adójából érvényesíthető kedvezményeket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság