Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Azonnali intézkedéseket vár a Pedagógusok Szakszervezete

Azonnali intézkedéseket vár a Pedagógusok Szakszervezete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Azonnali intézkedéseket sürget a Pedagógusok Szakszervezete többek között a koronavírusban elhunyt 39 éves tanár esete kapcsán. A PSZ a 8 pontból álló követelésében egyebek mellett a veszélyeztetett pedagógusoknak távoktatást, a járványügyi szakemberek által meghatározott időközönként ingyenes tesztelést és a fertőzötteknek 100 százalékos táppénzt javasol.

Egyes információk szerint veszélyeztetett volt az a 39 éves pedagógus, aki a napokban életét vesztette koronavírus-fertőzésben. A tragédia kapcsán a Pedagógusok Szakszervezete egy online felmérését végzett, melyből kiderült, hogy a válaszadó tanárok és az oktatásban dolgozók döntő többsége nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, ezért a PSZ határozott cselekvést vár a kormánytól.

– Több ezer válaszból megtörtént a kiértékelés, és ezt a héten jelenítettük meg. Azt jelezte ez a felmérés, hogy bizony 60-70%-uk úgy érzi, hogy minden nap szorongva megy be az iskolába. – mondta Balogh Éva, a Pedagógusok Szakszervezete Heves Megyei Szervezetének elnöke.

Az online felmérés eredménye, valamint a haláleset miatt a szakszervezet egy nyolc pontból álló követelést fogalmazott meg, melyben többek között kérik, hogy a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett pedagógusok azonnal távoktatásban, otthonról taníthassanak, és azt is, hogy a meghatározott időközönként ingyenesen teszteljék az oktatókat, valamint a fertőzött tanároknak 100 százalékos táppénzt adjanak.

– Én úgy gondolom, hogy ezt se lehet rázúdítani az országra egységesen, mindenütt az adott intézményhez, illetve az adott településhez kell igazodni, hogy ott melyik módszer, eszköz, elérhetőség az, ami egyrészt megakadályozza, hogy tovább emelkedjen a vírusfertőzöttség, másrészt pedig megvédik a kollegák egészségét, illetve a gyerekek egészségét is. – mondta a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke.

A szakszervezet várja a kormány mielőbbi intézkedéseit, azok bejelentését a további tragédiák elkerülése érdekében – mondta Balogh Éva.

Egy általunk megkérdezett általános iskola igazgatója szerint a Pedagógusok Szakszervezete által kért követelések jogosak, és támogatják is azokat, azonban ebben az intézményben nincs olyan mértékű félelem a tanárok részéről, mint máshol.

– Teljes mértékben támogatjuk és elfogadjuk a szakszervezet által javasolt nyolc pontot. A mi iskolánkban, mivel a korosztály nem igazán érintett abba a veszélyeztetett korosztályba, akkor nagy félelmet nem érzek. Természetesen a zeneiskolában, ahol nyugdíjas kollégák vannak, ott azért jobban odafigyelünk, de ott egy az egybe dolgoznak a gyerekekkel, ott könnyebb megtartani a megfelelő távolságot, az előírásokat. – mondta Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

Más oktatási intézményeket is kerestünk, azonban ők nem kívántak megszólalni a témával kapcsolatban.


Tovább az archívumra