Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lelki egészség világnapja

Lelki egészség világnapja

Október 10. a Lelki egészség világnapja. A különböző szervezetek célja ezen a napon a lelki egészség középpontba állítása, valamint az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség megőrzésének elősegítése.

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Ez most is igaz, hiszen e kettő együtt jelentheti az egészséget. A legtöbb embert érintő probléma a szorongás és a depresszió, amelyeket sokszor a felgyorsult élet és túlzott elvárások okoznak. Amennyiben az embernek nincs elegendő ideje magára, akkor kialakulhat valamilyen lelki betegség.

– Az biztos, hogy ahogy gyorsul a világ, egyre jobban igénybe veszi az embert mentálisan, fizikálisan – főleg mentálisan. Ha összehasonlítjuk, mondjuk 100-200 évvel ezelőtti helyzettel, akkor még egészen más ritmusban pörgött a világ. Ehhez hozzá kell szoknunk és nyilván az embernek meg kell találni azt a módot, ahogyan boldogulni, tud. Sok olyan tényezője van ennek a mai társadalomnak, amik negatívan befolyásolhatják az embernek a mentális állapotát. Ezek megint csak olyan dolgok, amiknek azt gondolom, tudatában kell lennünk, észre kell, hogy vegyük, és ki kell, hogy dolgozzuk azokat a stratégiákat, módszereket, ahogyan ezeken felül lehet kerekedni. – mondta Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

Hazánkban 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan méltósággal rendelkeznek, mint bárki más. Dobos János azt mondja, a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad, ami kizárólag orvosi kezeléssel nem oldható meg.

– A lelki egészség nagyon fontos, de meg kell néznünk, hogy manapság mi az, amit annak nevezünk, és hogy amit manapság elfogadunk lelki egészség gyanánt vagy lelki egészségügy gyanánt az vajon ténylegesen tudja e szolgáltatni azt, amit az emberek joggal várnának el lelki egészség címszó alatt./ – mondta Dobos János.

A szakértő azt hangsúlyozza, minden lelki betegség kezelésekor nagy hangsúlyt kap a környezet, szükség van a megfelelő lelki támaszra, szeretetre és odaadó beszélgetésekre is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság