Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Előzzük meg a gyertyák, mécsesek okozta tűzeseteket!

Előzzük meg a gyertyák, mécsesek okozta tűzeseteket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A katasztrófavédelem most is óvatosságra inti a lakosokat Mindenszentek és halottak napja előtt, ugyanis ebben az időszakban megnő a tűzesetek száma, amik általában kellő odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. A szakemberek kérik, ha bárki tüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ezekben a napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben, köztük két Heves megyei településen is keletkezett tűz – volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Nagy Csaba felsorolt néhány óvintézkedést, mellyel megelőzhetőek az ilyen esetek.

– Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak! Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban! A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni! Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat! Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED mécsest helyezzünk a sírra! – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért, és a halloweeni töklámpás készítésének szokása is egyre jobban elterjedt hazánkban. Tehát a gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek.

– Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok. – mondta Nagy Csaba.

A szakemberek kérik: ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.


Tovább az archívumra