Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Takarékossági világnap

Takarékossági világnap

Október utolsó munkanapja a takarékossági világnap, ami az 1924-ben Milánóban megrendezett pénzügyi konferenciához kötődik. Európa, Ázsia és Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei egyeztek meg, hogy ezen a napon a takarékosság fontosságára hívják fel a figyelmet.

Napjainkban a reklámok vásárlásra buzdítanak, a bankok pedig arra, hogy hitelből azonnal megvásárolhatunk bármit. Azonban érdemes az „addig nyújtózkodj, ameddig a takarod ér!” vezérelvet betartani, hiszen aki felelősségteljesen tervezi a jövőjét, az nem csak takarékoskodik, hanem pénzügyeiről is előrelátóan gondolkodik. Erre hívják fel a figyelmet október utolsó munkanapján, a takarékosság világnapján. A spórolás, pénzügyeinkről való tudatosság azonban az év mind a 365 napján fontos.

Egy friss kutatás szerint minden harmadik ember kifejezetten a járványhelyzet miatt kezdett takarékoskodni, miközben 44 % már korábban is spórolt, a takarékoskodók így a magyar népesség háromnegyedét teszik ki. A többség a váratlan helyzetek miatt tesz félre, 32 %-nál az otthonról hozott minta, 21 %-nál pedig a korlátozott pénzügyi mozgástér az első számú motivációja a spórolásnak.

Pénzügyi tudatosságunk ott kezdődik, hogy pontosan meg tudjuk határozni céljainkat, fontossági sorrendet állítunk fel, majd ezeket összevetjük anyagi lehetőségeinkkel, azaz pénzügyi tervet készítünk. Célszerű a tervet írásban elkészíteni egyik oldalra bevételeinket, másik oldalra kiadásainkat feltüntetni, amennyiben az elkészült költségvetés bevételi oldalon pluszt mutat, úgy megtakarításunk keletkezett.

Sokan vélekednek úgy, hogy régebben jobban takarékoskodtak az emberek és a gyerekek is hamar megtanulták ennek fontosságát, de ma már nem igazán jellemző.

– Többnyire azért régebben jellemző volt a spórolás, manapság már nem, mert ha látják, hallják a tv-ben, a rádióban, hogy van másik és majd veszünk másikat. – véli Magyari Mária.

Az hogy felnőttkorban hogyan lehet megfogni a pénzt, nincs személyre szabott jó recept, de iránymutató lehet az, ha a kötelező befizetéseinken túl, az igényeink összhangban vannak a lehetőségeinkkel és nem verjük magunkat adósságokba.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság