Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Helyi intézkedésekkel is lassítanák a járványt

Helyi intézkedésekkel is lassítanák a járványt

Nem dönthet saját hatáskörben az óvodák, bölcsődék bezárásáról a fenntartó önkormányzat, akkor sem, ha több megbetegedés is történik egy-egy intézményben. Ez a hatáskör az Oktatási Hivatalhoz és a szaktárcához került. Az önkormányzat azonban minden lehetséges intézkedéssel igyekszik megelőzni a vírus további terjedését – mondta Hiesz György polgármester, annak kapcsán, hogy a héten kiderült, több óvodai csoportban és egy bölcsődében is megjelent a vírus.

Az általános iskolákban már korábban, a héten pedig már a város óvodáiban és az egyik bölcsődében is megjelent a vírus. Hiesz György polgármester ma arról számolt be, hogy az óvodai csoportok mintegy harmadában jelent meg eddig az új koronavírus. Több helyen szünetet rendeltek el, csoportok, osztályok kerültek karanténba. Az önkormányzat nem dönthet a nevelési intézmények bezárásáról, ez az EMMI hatásköre, ha úgy ítélik meg a vírushelyzetet. Ez városunkban még nem indokolt a szaktárca szerint, csupán rövidebb szüneteket rendeltek el az érintett intézményekben, és elrendelték azok fokozott fertőtlenítését. A polgármester azt mondja, a vírushelyzet alakulása megjósolhatatlan, mindenre fel kell készülni. A tesztelést kiemelten fontosnak tartja.

Helyi szinten igyekeznek élni a törvény adta lehetőségeikkel, hogy minél hatékonyabban fékezhessék meg a járvány terjedését. Eddig is olyan intézkedéseket hoztak, amelyek hozzájárulhattak ahhoz, hogy Gyöngyösön a megyei átlaghoz képest jóval kevesebb volt a fertőzött, akiről tudni lehetett mindaddig, amíg megkapták a hivatalos járványügyi adatokat. A veszélyhelyzet kihirdetésével a 10 ezer fő feletti településeken a polgármesterek dönthettek a maszkviselés szabályairól. A már korábban bevezetett szigorú városi szintű védekezésnek része a maszkviselést közterületeken előíró helyi rendelet is – ami vitákat generál ugyan, de kétségtelenül hatékony eszköz lehet a járvány elleni védekezésben.

Az Iparkamara elnökének ötletével kapcsolatban – amely az iparűzési adó akár 2 éves felfüggesztésére vonatkozik és más helyi adók moratóriumára – azt mondta, beláthatatlan következményekkel járhatna és ellehetetlenítené az önkormányzatok működését.

Erre az esetre vészforgatókönyvet kell készíteni, ami azt is jelentheti egyben, hogy a nem kötelező feladatokat esetleg nem tudná ellátni a város.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság