Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 2012 nyarára látványosan megszépül, s akár évi 26 ezer látogatót hozhat Gyöngyösre a ferences kolostor

2012 nyarára látványosan megszépül, s akár évi 26 ezer látogatót hozhat Gyöngyösre a ferences kolostor

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként megvalósuló projektben a kolostor és a ferences templom turisztikai látványosságként való bemutattatása szerepel, de sor kerül a műemlékkönyvtár néhány könyvének restaurálására is. Némi hiányérzetet csak az jelenthet, hogy az épület külső felújítására már nem jut pénz.

Magyarország legősibb könyvtárának fejlesztése. Ezt a címet viseli az 112 millió forintos, az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében megvalósuló projekt, amelyben a gyöngyösi ferences kolostor turisztikai látványosságként való fejlesztése szerepel, s amelynek központi része a műemlékkönyvtár fejlesztése. 300 éve nem volt itt ilyen nagyságú könyvrestaurálás, mint ami várható. Főként Temesvári Pelbárt és Laskai Osvát művei újulhatnak meg.
Kárpáti Kázmér házfőnök szerint a projekt legfontosabb feladata összekapcsolni a vallási és a kultúr turizmust. Ezek a látogatók tavaly, a ferences rend 800. évfordulója alkalmából rendezett nyílt napon jártak itt a kolostorban. Hamarosan az ilyen látogatások is rendszeressé válhatnak.
Ennek érdekében bővítik a látogatói útvonalat, melynek során látogathatóvá teszik Vak Bottyán síremlékét, fűthető padokat helyeznek el a templomban, s az eddig a látogatók elől elzárt sekrestyét is bemutatják. A kolostor belső udvarára gyógynövénykertet és Páter Kis Szaléz emlékére állítandó díszkutat terveznek, a templomudvaron pedig egy a nagyobb látogató csoportokat kiszolgáló épületet emelnek.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-11-19 )

Tovább az archívumra