Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az egyoldalú banki hitelszerződés-módosításokat tiltó és a hiteleseket megsegítő törvénycsomag november végén lép hatályba

Az egyoldalú banki hitelszerződés-módosításokat tiltó és a hiteleseket megsegítő törvénycsomag november végén lép hatályba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Országgyűlés által még idén októberben elfogadott törvény jelentősen korlátozza a bankok eddigi, a hitellel rendelkezőkre gyakran hátrányos gyakorlatát, és a hitelesek érdekeit hatékonyabban védi.

Az elmúlt évek alatt jelentősen megnövekedett fogyasztói panaszok miatt került reflektorfénybe a bankok eddig bevett gyakorlata. A pénzintézetek ugyanis gyakran egyoldalúan módosíthatták a hitelesek hátrányára a szerződési feltételeket. Tették mindezt jogszerűen, hisz a törvényi háttér eddig biztosította a lehetőséget számukra.
A most elfogadott törvénymódosítás az ügyfél számára kedvezőtlen, egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát mondja ki. Ez alól a hitelszerződésben meghatározott kamat emelésekor enged már csak kivételt, de azt is csak szűk körben és szigorúbb feltételek fennállása esetén. Így a kamat növelését többek közt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak és a pénzpiaci indexek meghatározott változása alapozhatja csak meg.
Panasz esetén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez lehet fordulni. Konkrét jogvita esetén pedig még a perelés előtt mindenképp érdemes igénybe venni a békéltető testületek munkáját.
Berzsényi Gergely

Az Aktuális napi hírei (2010-11-19 )

Tovább az archívumra