Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvjuk a vízórákat!

Óvjuk a vízórákat!

Már most fontos figyelmet fordítani a vízórák fagy elleni védelmére, a fagykárok és a magas vízszámlák elkerülése érdekében. A fagypont alatti időszakban tanácsos szigetelni és rendszeresen ellenőrizni a mérőeszközöket. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. kiemelte, hogy károsodás esetén a fogyasztót terhel minden költség, ezért is érdemes elővigyázatosnak lenni és szigetelni a berendezéseket.

Szilánkokra tört üveglap a vízórán, vagy alig csöpögő csap – ezek lehetnek az elfagyott vízóra jelei is. A napok óta tartó hideg komoly károkat okozhat az aknában vagy fűtetlen pincékben elhelyezett vízórákban. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. azt javasolja, legalább havonta egyszer ellenőrizzük a hálózatot és a vízmérőt.

A szolgáltató megkeresésünkre néhány tanácsot is adott a felkészülésre:
Családi házak esetében érdemes rendszeresen vizsgálni, hogy a kerti vízóraaknában nincs-e víz és a fedlapja megfelelően zár-e, hiszen a helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja. Emellett az aknát tanácsos letakarni hungarocellel, vagy valamilyen szigetelőanyaggal. A mérő műanyag fedelét pedig tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében. A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak leolvasás, ellenőrzés előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat. A pincében tartott vízórák is ki vannak téve a fagyveszélynek – a helyiséget tartsuk melegen.

Ha a falban lévő vezetékben jégdugó keletkezik, és a csövet nem repesztette szét, akkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.

Lakatlan ingatlanok esetében fontos, hogy víztelenítsük a csöveket és cseppmentesen zárjuk el szerelvényeinket. A kerti csapokat csak akkor célszerű üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

Károsodás esetén a szolgáltató munkaidőn túl is kicseréli a meghibásodott mérőket, hiszen ebben az esetben szünetel a vízszolgáltatás, azonban a fogyasztót terheli a teljes költség, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni és szigetelni a berendezéseket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A sándorgyuri - portréfilm
15:21
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Ide lábam, ne oda…
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:12
Világörökség_Jászó 
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság