Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb a dió

Kevesebb a dió

Kevés dió termett idén Magyarországon. Az elmúlt évekhez képest nagyjából fele annyi dió áll a kereskedelem rendelkezésére, mint eddig. Igaz, már tavaly elindult egy csökkenő tendencia a termés mennyiségében, ami nagyrészt a dióburok-fúrólégy elszaporodásának köszönhető. Egyelőre a dió ára a tavalyihoz képest nem változott, de a karácsonyi kereslet ezt felülírhatja.

Ma Magyarországon 8300 hektáron termesztenek diót. Ez, az elmúlt évek átlaga szerint 7500 tonna termést jelentett. Tavaly viszont megjelent a nyugati dióburok-fúrólégy. Ennek a kártevőnek és a tavaszi fagyoknak köszönhetően az eddigiekben megszokott termés mennyisége idén már a felére csökkent.

– A magyar dióbél jelentős részben azokból a szórvány ültetvényekből, vadon termő fákról, vagy pedig kisebb ültetvényekről származik, ahol érdemi növényvédőszeres védekezés nincs és ahol ez a kártevő szabadon garázdálkodhat. – mondta dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Apáti Ferenc hozzátette, a dióburok-fúrólégy a következő években Magyarországon mindenhol jelen lesz, ezért szükség van a hazai dió termesztésének újragondolására.

A kevesebb idei diótermés ellenére az ára nem változott a tavalyihoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy kiló dióbélért, minőségtől függően 3000 és 5000 forint között kell fizetni. Azonban a karácsonyi időszak piaci igényei a jelenlegi árakat még megváltoztathatják.

– A dióbél már így is egy viszonylag drága gyümölcs és ennél többet a piac, a fogyasztó nem fog elbírni, így mérsékeltebb áremelkedésre lehet számítani. Amit egyébként alátámaszt az is, hogy a gyenge termés ellenére a termelői árak és a nagykereskedelmi árak szintjén nem volt érdemi emelkedés az elmúlt évek áraihoz viszonyítva. Tehát összességében a termelői, illetve a nagykereskedelmi szegmensben kialakult árak nem indokolják azt, hogy a dióbélnek az ára ebben az évben emelkedjen. – mondta az elnök.

Apáti Ferenc szerint a dióbél árát alapvetően mégis a decemberi kereslet fogja eldönteni, amibe meghatározóan beleszól még a koronavírus miatti vásárlói szokások átalakulása is.

Abban az esetben, ha a kereslet nagyobb lenne, mint a kínálat, akkor import formájában, Ukrajnából és Romániából vásárolna Magyarország. A dióbél ára azonban szerinte ekkor sem változna érdemben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság