Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Segítenek a károsultakon

Segítenek a károsultakon

A tragédia kapcsán azonnal elindult az összefogás, az önkormányzat térítésmentesen bérlakásokat és anyagi segítséget ajánlott fel a robbanásban érintett lakásokban élők számára. A polgármester azt mondta, több vállalkozó és magánszemély is felajánlotta a támogatását, így étkezésben, szállításban is tudnak segíteni. A gyongyos.hu oldalon közzétettek egy számlaszámot is, ahová a magánszemélyek felajánlásait várják. A szakértői vizsgálat alapján komoly statikai probléma nem keletkezett, a lakások kétharmadába legkésőbb holnap visszaköltözhetnek a lakók.

Figyeljünk az intő jelekre, és ha szükséges, többször jelezzük a problémát a hatóságok felé – hangsúlyozta Hiesz György mai sajtótájékoztatóján. Mint megtudtuk, több jelzés is érkezett már a környéken élőktől, hogy zavartan viselkedik az a férfi, aki vélhetően a gázt kiengedve robbantotta fel saját lakását. A polgármester szerint fontos lenne, hogy úgy módosuljanak a törvények, hogy a pszichés problémákkal küzdő ön-, és közveszélyes emberek ellen gyorsabban és hatékonyabban fel lehessen lépni. Hasonló eset történt tavaly a Lokodi utcában és 10 éve a Pesti úton, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt – tette hozzá Hiesz György.

– Ez esetben is évek óta az önkormányzat a lakosság jelzése alapján a különböző hatóságok felé lépett, és most decemberre jött az, hogy gondnokság alá helyezik az illetőt. Sokkal előbb meg kellett volna tenni, lehet, hogy akkor az ilyen katasztrófákat, meg az előző kettőt is el lehetne hárítani. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A segítségnyújtás azonnal megindult az érintettek számára, vállalkozók is jelezték segítő szándékukat. Az önkormányzat is jelentős szerepet vállal a lakók támogatásában, többek között három bérlakást ajánlott fel térítésmentesen, hogy tudjanak hol lakni azok, akiknek szükségük van átmeneti szállásra.

– Elképzelhető, hogy lesz még a következő napokban újabb olyan igénylő, aki elhelyezést fog kérni, hiszen ha visszamehetnek a lakásba, akkor felmérhetik azokat a károkat, hogy milyen szintű helyreállítás kell burkolatokba, falazatba, festésbe, és az biztos, hogy a téli időszakban nem egy-két nap alatt történik a helyreállítás, hanem lehet, hogy heteket vesz igénybe. Ezen időszak alatt is az önkormányzat ezt az elhelyezést térítésmentesen biztosítja. – mondta a polgármester.

A lakások berendezését már el is kezdték a Gyöngyösi Sportfólió Kft. munkatársai. Az érintettek elhelyezésében a gyöngyösi campus igazgatója a diákhotelt is felajánlotta, Hiesz György azt mondta, egyelőre úgy tűnik, a bérlakások elégnek bizonyulnak. Az önkormányzat a város honlapján közzétett egy számlaszámot is, ahová a segíteni szándékozók felajánlását várják.

A lakók a robbanást követően még visszamehettek az otthonaikba, hogy magukhoz vegyék értékeiket, ruhákat, és várhatóan a lakások többségébe legkésőbb holnap visszatérhetnek, addig is a hatóság fogja őrizni az épületet.

– Ezeket a lakásokat le fogják zárni, a főbejáratot is biztonságosan bezárják, folyamatos szolgálatot biztosítottak a rendőrök, elvonulásuk után a közterület felügyelőink a polgárőrökkel kiegészülve fogják védeni a házat, hogy illetéktelenek ne tudjanak a közelébe kerülni. – mondta Hiesz György.

Az önkormányzat a 37/510-328-as telefonszámra várja azok jelentkezését is, akik érintettek, de eddig nem tudták velük felvenni a kapcsolatot.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-06 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság