Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újévi változások a NAV-nál

Újévi változások a NAV-nál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Számos változást hozott az újév a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is. Többek között bővült az online intézhető ügyek köre, módosult az online adóelőleg nyilatkozat szabálya, nőtt a béren kívüli juttatásként adható összeg, a szociális hozzájárulási adómentesség fél évvel, június 30-ig meghosszabbodott. Továbbá adómentessé válik a kifizető által biztosított járványügyi szűrővizsgálat, illetve a kifizető által bármilyen formában biztosított járványügyi védőoltás.

Fontos változásokra hívja fel az ügyfelek figyelmét a NAV sajtóreferense: a személyi kedvezmény átalakul adóalap kedvezménnyé, melynek mértéke jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada. A jogosultsági kör nem változik. Az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentési és szüneteltetési szabályai is módosultak, valamint a kisvállalati adó mértéke idén 11 %, az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege pedig 8000 forintra nőtt. Továbbá az adóbevallási tervezettel összefüggő eljárást érintő módosítások is történtek.

– A magánszemély 2021. január elsejétől az szja bevallásában továbbra is kérheti a pótlékmentes részletfizetést – ennek szabályai megváltoztak – eddig 200 ezer forintig volt kérhető ez a kedvezmény, ez az összeghatár 500 ezer forintra emelkedett, 6 hónap helyett, pedig 12 hónapra kérhető egyenlő részletben SZJA és szociális hozzájárulási adó megfizetésére a részletfizetés. A 20-SZJA bevallásban ez a lehetőség már megnyílik a magánszemélyeknek. – tájékoztatott Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

Fontos, hogy január 4-től a magánszemélyeknek és a külföldieknek kiállított számláról is online számlaadatot kell szolgáltatni a NAV-hoz- mondja a sajtóreferens majd kiemelte: 2021-től egy magánszemélynek csak egyetlen KATÁS jogviszonya lehet, a több KATÁS jogviszonnyal rendelkezők december 31-ig dönthettek arról, hogy melyiket hagyják meg, azonban ha nem döntöttek, akkor a NAV január 1-jén az elsőként bejelentett jogviszonyt tekinti alapnak, a többit pedig törli a nyilvántartásból. Emellett megjelent az új típusú 40 %-os mértékű adó, amit két esetben a kifizetőt, két esetben pedig a KATÁS vállalkozót terheli.

– Ha kisadózó vállalkozásnak a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kifizető juttat bevételt, akkor a kifizetőnek a bevétel teljes összege után 40%-os mértékű adót kell megállapítania és fizetnie, a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig. Ugyancsak a kifizető fizeti az adót akkor, ha a kisadózó vállalkozással kapcsolt vállalkozási viszonyban nem álló kifizető juttat, ugyancsak ugyanannak a kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió ft-ot meghaladó összegű bevételt. – mondta a sajtóreferens.

A KATÁS adózót akkor terheli az adófizetési kötelezettség, ha olyan külföldi illetőségű jogi személy vagy egyéb szervezet juttat bevételt neki, amellyel a KATÁS vállalkozás jogviszonyban áll vagy ha a vele vállalkozási viszonyban nem álló ugyanazon külföldi kifizető juttat, az év elejétől összesítve 3 millió ft-ot meghaladó összegű bevételt.

További információ a NAV honlapján érhető el vagy a NAV Infovonalán a 1819-es telefonszámon kérhető.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-06 )

Tovább az archívumra