Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Beindult a síszezon a Mátrában

Beindult a síszezon a Mátrában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megérkezett az igazi tél a Mátrába is. Kékestetőn ezen a hétvégén még nem, de hétfőn már kinyit egy szakaszon a sípálya. Mátraszentistvánban viszont már fogadják a síelőket, így ezen a hétvégén is rekordszámú látogató várható a térségben. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban tartós hidegre és havazásra lehet számítani, így megvan az esélye, hogy az alacsonyabban fekvő területeken is lehet majd szánkózni.

Az egész országba megérkezett a tél, így a Mátrában is szinte mindenhol egybefüggő a hótakaró. Kékestető hétköznap sem kihalt, most is sokan kíváncsiak az ország legmagasabb pontjára, annak ellenére, hogy tegnap nagy szél, szakadó hó és nagy köd várta a látogatókat. Ezen a hétvégén is rengeteg emberre számítanak, annak ellenére is, hogy a kékestetői sípálya hétvégén még nem nyit ki, többek közt azért, mert az épített hóréteg nagy részét letaposták a látogatók, így az sportolásra nem alkalmas. Egyedül az oktatópálya nyitott meg egy rövid szakaszon. Hétfőtől azonban a tervek szerint egy 400 méteres szakaszon a kékestetői sípálya is megnyílik – erről tájékoztatta televíziónkat az üzemeltető cég. A szánkózás a sípálya teljes hosszán tilos, de a nagy érdeklődésre tekintettel, egy rövid szakaszon lehetővé tette a pálya üzemeltetője, hogy csúszkálni lehessen.

– Azt azért tudni kell, hogy a sípálya épül és egyre nagyobb dombok vannak, úgyhogy ezek a hálók, amik szabályozzák, hogy hol lehetnek a szánkósok, egy picit most már elkezdtek szűkülni, de még mindig vannak olyan területek, ahol lehet csúszkálni a szánkóval. – mondta Banka Zsolt, a Kékestetői pálya üzemeltetője.

A maszkviselés szabályait továbbra is elsősorban a városi rendelet szabályozza, ezen túl a sípályák házi szabályként hozhatnak ajánlásokat a maszkviseléssel kapcsolatban.

– Aki szeretne valóban vigyázni az egészségére az viseljen maszkot. Nyílván egy sípályán maszkban síelni nem teljesen jó, nem a legkomfortosabb. Ezért egy csősál is megfelelő. – mondta Banka Zsolt.

A kékestetői sípálya maszkviseléssel kapcsolatos szabályait és további információkat a szolgáltató weblapján olvashatnak.

A mátraszentistváni sípálya már napok óta üzemel. A parkolók hétköznap is telítettek. Ezen a pályán két és fél kilométer hosszan csúszhatnak a síelők és a snowboard-osok. A hó vastagsága közel 50 cm, tehát sportolásra alkalmas. Hétvégén az összes sípálya és az összes felvonó teljes kapacitással fogadja a síelőket. A vírushelyzet miatt a sípálya emberei szabályozzák a sorbanállást, így igyekeznek elkerülni, hogy nagyobb tömörülés alakuljon ki. Valamint, ha a tömeg eléri a kritikus szintet, akkor létszám stop is életbe léphet. A mátraszentistváni sípályán is van covid protokoll.

– A nyitással együtt életbe lépett a covid protokoll, ami a sípályán, sok helyen ki van táblázva. Erre a kollégák is felhívják a figyelmet. A legfontosabb, hogy amikor a sípályára bejönnek, akkor érdemes felvenni a maszkot. A lifteknél például kötelező a maszkhasználat és itt igyekszünk a lehető legjobban szétbontani a lifthez igyekező tömeget. – tájékoztatott Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtóreferense.

Erbeszkorn Tamás hozzátette, hogy síelés közben maszkot nem, de a csősál viselését kérik. A hétvégére lezárják a mátraszentistváni bekötőutat és csak azokat engedik a sípálya felé, akik síléccel, vagy snowboarddal érkeznek.

– Aki vendégként szeretne bejönni, vagy szánkózni, sétálni, azt sajnos nem tudjuk fogadni itt a sípályán. Őket arra kérjük, hogy lehetőség szerint Mátraszentimrébe menjenek szánkózni a régi sípályára, ahol a polgármesteri hivatal lehetővé tette ezt a lehetőséget. – mondta a sajtóreferens.

A pálya üzemeltetője azt kéri a síelőktől, hogy a sorban állás elkerülése érdekében a bérletek megvásárlását lehetőleg online intézzék.


Tovább az archívumra