Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jégre lépni tilos!

Jégre lépni tilos!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tilos a jégre lépni és különösen korcsolyázni a Sástói tavon, hiszen még nem megfelelő a jégvastagság, csupán 7 cm. A turisztikai központ és a szakemberek arra kérik a lakosokat, hogy ameddig nincs meg a megfelelő a jégvastagság, addig ne merészkedjenek a tóra, mert egyrészt életveszélyes, másrészt büntetésre is számíthat, aki ezt megteszi.

Szakad a hó Sástón is, már most néhányan fellátogattak, hogy megcsodálják a fehérbe borult tájat. Az üzemeltetők a hétvégére még több emberre számítanak, hiszen sokan utaznak Sástóra annak reményében, hogy a tavon csúszkáljanak, korcsolyázzanak.

Tiltótáblák jelzik azt, hogy szigorúan tilos a Sástó jegére lépni, ugyanis még csak 6-8 cm vastag a biztonságos 14 cm helyett.
A jég vastagságát folyamatosan mérik, minden nap ellenőrzik, így amikor eléri a megfelelő szintet, a központ jelezni fogja azt a látogatóknak. Addig azonban mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a jégre lépni tilos és veszélyes. Nagy Csaba, a megyei katasztrófavédelem sajtóreferense pedig néhány tanácsot adott arra az esetre, ha valaki mégis fagyott vízfelületre merészkedne és beszakadna alatta a jég.

– Amennyiben a jég beszakad, és egyedül vagyunk, próbáljunk óvatos mozdulatokkal minél nagyobb testfelülettel a jéggel érintkezve kihúzni magunkat a jég szélére. Ha többen vagyunk, akkor pedig hívjuk a 112-es segélyhívószámot és azonnal kezdjük meg a segítségnyújtást. Ennek módja, hogy ahányan vagyunk, hasra fekszünk, egymás bokáját fogjuk és úgy húzzuk ki a bajbajutott embert. Hogy ha lehet ne közelítsük meg a jég szélét, használjunk hosszú botot, kötelet, erős sálakat, kabátot, amibe belekapaszkodhatunk. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szakemberek továbbra is hangsúlyozzák, ha valaki a tiltás ellenére a jégre merészkedik, az egyrészt szabályt sért, másrészt az életét veszélyezteti.


Tovább az archívumra