Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvjuk a vízórákat az elfagyástól!

Óvjuk a vízórákat az elfagyástól!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén komoly lehűlés lesz országszerte, a derültebb tájakon a hőmérséklet elérheti akár a -15 fokot is. Az elfagyás elkerülése érdekében érdemes odafigyelni a vízórákra is. A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. azt javasolja, legalább havonta egyszer ellenőrizzük a hálózatot és a vízmérőt.

Az előrejelzések szerint hamarosan megmutatja igazi arcát a tél, komolyabb lehűlés és fagy várható a hétvégén. Most azonban még nem késő megtenni a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy ne fagyjanak el a vízórák, és megelőzzük a horribilis vízdíjszámlákat.

– Sajnos minden évben van olyan vízmérő, ami elfagy, mivel eddig még a tél nem mutatta ki foga fehérjét, így az elmúlt időszakban kb. 5-6 db ilyen fagyott mérőt cseréltünk ki a hevesi szolgáltatási területünkön. A hétvégére viszont, igen hideg időt mond, úgyhogy szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy fokozottan védje a vizes berendezéseit. Elsősorban a vízórára gondolunk, amely legtöbb esetben, valahol kint, aknában helyezkedik el. – mondta Máté Csaba, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a Nyugati Üzemmérnökségének vezetője.

Máté Csaba kiemelte: fontos, hogy az akna teteje zárva legyen, ha pedig a mérő nincs legalább 1 méter mélyen, akkor érdemes annak fedlapját valamilyen szigetelőanyaggal bevonni. Ha pedig garázsban vagy pincében fut vízvezeték, győződjünk meg arról, hogy a helyiségben kellően meleg van.

– A vízóra védelme minden esetben a fogyasztó feladata, tehát az ezzel kapcsolatos költségek a fogyasztót terhelik, vagy ha bármilyen meghibásodás történik. Egyébként bármelyik hibabejelentő telefonszámon bel lehet jelenteni. Az összes vízszámla hátoldalán megtalálható, valamint az ÉRV honlapján is és van egy Központi Kék Számunk, ami a nap 24 órájában hívható ez a 80/22-42-42-es szám. – mondta az üzemmérnökség-vezető.

A szakember hozzátette, a kerti csapokról se feledkezzenek meg a családiház-tulajdonosok, hiszen ha nem víztelenítik és zárják el azokat, akkor már -10 fokban a jég szét is nyomhatja őket, valamint a felmelegedés során nagy mennyiségű víz folyhat el.


Tovább az archívumra