Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Télen rostdús táplálékkal etetik a vadakat a Mátrában

Télen rostdús táplálékkal etetik a vadakat a Mátrában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Folyamatosan etetik a vadállományt a Mátrafüredi Erdészet szakemberei. Télen fontos feladata a szakembereknek, hogy megőrizzék a vadállatok jó kondícióját. Az idén a bőséges makktermés kiváló táplálék számukra, azonban a havas hónapokban szükséges ezt kiegészíteni szemes és szálas takarmánnyal.

Kelendő a szálastakarmány az erdőn, a nagy hóban. A muflonok éppen lucernát rágcsáltak érkezésünkkor. A vastag hótakaró alatt van makk bőségesen – mondja az erdészetvezető, azonban ezen felül még szükséges a vadállomány etetése.

A takarmányozásra szoruló vadállomány jóval szegényesebb az idei télen – tette hozzá a szakember, így kevesebb a szórókra kihelyezett mennyiség is. Kukoricából, a szokásos mennyiség felét, mintegy 50 tonnát helyeznek ki a közel 30 etetőre, a 11 ezer hektáros területen.

– Szálas takarmányból ugyanannyi a mennyiség. Tudni kell, hogy a makktermés nagyon nagy tápanyagot jelent a vadnak, viszont rost nincsen benne. A kérődző állatnak a rost bevitele rendkívül fontos, ahogy az ásványi adag bevitel is, tehát a nyalósóból és a szálas takarmányból a korábbi években megszokott mennyiséget juttatjuk ki, 200 db körbála kerül ki az etető tálcákra. – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

De hogy mi az oka annak, hogy kevesebb a nagyvad a Mátra erdeiben, csak tippelni tudják a szakemberek.

– Az őz állományunk is nagyon szerény, ugyanakkor gímszarvas esetén is azt tapasztaljuk, kevesebbet látunk a területen. Ennek még a központi okát nem tudjuk, az viszont nyilvánvaló, hogy fokozottan védett nagyragadozó megjelent a területen, ezt lábnyom és közvetlen észlelés is bizonyítja. A nyugati Mátrában farkasok jelenlétét észleltük. – mondta Dudás Béla.

Az etetés szerepe a vadállatok kondíciójának megőrzése mellett, hogy elcsalják a szarvasokat és őzeket a fiatal erdőkből, így óvva a rügyeket és hajtásokat. Ezért az etetőket olyan helyekre helyezik ki az erdőkben, ahol a vadkárokozás lehetősége minimális.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-26 )

Tovább az archívumra