Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem kaptak válaszokat a miniszteri egyeztetésen

Nem kaptak válaszokat a miniszteri egyeztetésen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagy reményekkel érkeztek, és nem kis csalódással távoztak a 25 ezer főnél nagyobb lakosságú települések polgármesterei a tegnapi miniszteri egyeztetésről – így fogalmazott Budaörs polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének sajtótájékoztatóján. A városvezetők válaszokat vártak, hiszen a költségvetés megalkotásának idejekor nem tudják, mekkora bevétellel, kormányzati kompenzációval számolhatnak. Wittinghoff Tamás polgármester azt mondta: annál többet az egyeztetés után sem tudnak, mint amennyit előtte tudtak.

Összesen 23 polgármester vett részt tegnap a központi egyeztetésen, amelyen a 25 ezer fő feletti települések állami kompenzációjáról volt szó. A városvezetők egy 3 pontos kéréssel érkeztek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyről a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke tájékoztatott.

– Egyik és legfontosabb kérés volt, hogy a 25 ezer fő alatti településekhez hasonlóan minket is az elvont iparűzési adó tekintetében teljes mértékben kompenzáljanak, a második kérés az volt, hogy a Covid járvánnyal való költségekről beszéljünk, és nézzük meg annak kompenzációs lehetőségeit. A harmadik kérésünk pedig a gépjárműadóról való tárgyalás, hogy ezt miképpen tudjuk visszakapni. – mondta Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője, Gödöllő polgármestere.

Gémesi György azt mondta: a miniszter nem adott kielégítő válaszokat, ahogy arra sem, hogy miért pont 25 ezer lakosnál húzták meg az automatikus kompenzáció határát, és arra sem, hogy egyes települések miért kaptak jelentős, egyedi támogatásokat.

– Abban reménykedtünk, hogy ítélet hangzik el, hogy kapunk egy számot, vagy legalább egy százalékot, arra vonatkozóan, hogy az iparűzési adó milyen százalékával, vagy forintálisan mennyivel fogja a kormány kompenzálni a mi városainkat. – mondta Nyirati Klára, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja.

Választ azonban erre sem kaptak, vagyis mindenre ugyanazt.

– A miniszter úr azt mondta minden egyes kérdéssel kapcsolatban, hogy ezt kormánydöntésnek kell megerősítenie, vagyis a mai tárgyalásra úgy érkezett, hogy semmiféle konkrét felhatalmazása nem volt, ezért annál többet, amit eddig is tudtunk, nem tudtunk meg. – mondta Wittinghoff Tamás, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány március végéig egyesével fog tárgyalni az érintett polgármesterekkel, áttekintik az egyes önkormányzatok finanszírozási helyzetét és a kompenzációs igényeket.


Tovább az archívumra