Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Odútelepet létesítettek a Mátrában

Odútelepet létesítettek a Mátrában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Odútelep létrehozását határozta el az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete. A madárvédelmi program keretében az idén 50 odú kihelyezése történik meg, hogy fészkelő és búvóhelyet biztosítsanak a madárvilág számos képviselőjének.

Odú kihelyezésre gyűltek össze az erdészet és az Erdészeti Tudományos Intézet szakemberei a Mátrafüred és Mátraháza közötti területen, a Mátra Görgői úti bejáratánál. Az erdészetvezető azt mondja, egy személyes élmény motiválta, hogy egy odútelepet hozzanak létre itt a Mátrafüredi Erdészet területén.

– Tavaly május folyamán az Erdészeti Tudományos Intézet kutató kollégájával elmentem az általuk létesített odútelepre egy odú ellenőrzésre május második felében, és az meghatározó élmény volt, hogy az 50 odúból 48-ban tojás vagy fióka volt. – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

Itt a Mátrában elsősorban a széncinege, kékcinege, csúszka, örvös légykapó, ami ezekbe az odúkba fészkel.

– A madarak szerepe az erdőkben ott mutatkozik meg, hogy fiókáikat nagyszámú hernyóval etetik, ez a hernyófogyasztás hozzájárul az erdő természetes egyensúlyi folyamataihoz, nem engedi azt, hogy egyes akár károkozó fajok túlszaporodjanak, így elsősorban az erdő egészségi állapotát javítja. – mondta Eötvös Csaba, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának tudományos munkatársa.

Az első fészkelő, a csúszka, ami egy hónap múlva el is kezdheti rakni a tojásait- tette hozzá a szakember.

A mesterséges madárlakások kihelyezésére azért van szükség, mert természetes odúk kialakítására alkalmas öreg, halódó fák, facsonkok csak kis számban találhatóak erdeinkben- hangzott el az eseményen. Továbbá a környezeti nevelés hasznos része, a fiatal generáció szemléletformálásában is jelentős szerepet játszik.

– Ezek az odú telepítési programok bekapcsolhatók az erdei iskolás programjainkba, és nem csak az erdővel foglalkozó, erdőből megélő emberek számára érték ez, hanem én azt gondolom, ezt a mintát át tudja venni bárki, akinek kiskertje van, gyümölcsöse, ha az utcában van egy fasor. – mondta Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. vezérigazgató- helyettese.

A madárodú kihelyezése bevált és mindenki által viszonylag egyszerűen végrehajtható természetvédelmi tevékenység. A 47-ik odú kihelyezésére televíziónk stábját kérte fel az erdészet.


Tovább az archívumra