Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jégről mentési katasztrófavédelmi gyakorlat Sástón

Jégről mentési katasztrófavédelmi gyakorlat Sástón

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mentési gyakorlatot hajtottak végre a gyöngyösi és hatvani tűzoltók Sástón, ahol egy 85 kilós bábut húztak ki a jégről. Hétvégén a Balatonon történt hasonló, ám valós baleset, ahol egy férfi és a segítségére siető nő is a jeges vízbe esett. A katasztrófavédelem munkatársai felhívják a figyelmet, hogy csak akkor menjünk jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog.

Mellkasig ellepi a jeges víz a fiatalembert, egyedül nem is sikerül kimásznia, egy nő siet a segítségére, mivel azonban nem szakszerűen teszi ezt, alatta is beszakad a jég. Ezt a videót a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tette közzé a Facebook oldalán. Ezen is jól látszik, hogy hiába tűnik biztonságosnak a Balaton jege, akár életveszélyes is lehet, ha rálépünk. A katasztrófavédelem munkatársai számára az ilyen esetekre is fontos, hogy felkészüljenek, ezért folyamatosan gyakorolják a jégről mentést.

Így tettek a gyöngyösi és hatvani szakemberek is, akik négy járművel érkeztek Sástóra. A gyakorlat feltételezése szerint egy ember – a tiltás ellenére – a vékony jégen tartózkodott, mely beszakadt alatta, és a jeges vízbe esett. Ezeket a képeket ők készítették. A bajba jutott embert egy nyolcvanöt kilós bábu helyettesítette. A tűzoltók mentőkötelekkel, hordágyakkal és dugólétrákkal, valamint egyéb speciális eszközökkel kúszva érkeztek a bajba jutott mentésére.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy
csak akkor menjenek jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog, lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben tegyék ezt, és semmiképp se egyedül. Ha mégis baj történne, hívják a 112-es segélyhívó számot.


Tovább az archívumra