Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A hétvégén 74 ezer embert oltanak be

A hétvégén 74 ezer embert oltanak be

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén minden eddiginél több, mintegy 74 ezer embert terveznek beoltani a kórházi oltópontokon. Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be. A 18 és 60 év közötti krónikus betegek az AstraZeneca oltását kapják meg, ennek pontos helyszínéről és időpontjáról pedig sms-ben értesítik az érintetteket. Ők a második adag vakcinát 12 hét múlva kapják meg, miután az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát.

Eddig több mint 785 ezer embert oltottak be Magyarországon, Gyöngyösön is folyamatosan kapják a regisztráltak a vakcinákat. Először, négy hete a Modernát kapták meg a legidősebbek, közben a háziorvosok a kórházba irányíthatnak hetente több beteget, akiknek a Pfizer oltóanyagából jut. A múlt hét végén a kínai oltást is több mint ezer gyöngyösi kapta meg, ezen a hétvégén pedig az eddigieknél is több embert hívnak az oltópontokra.

– Szombati, vasárnapi napon 74 ezer, 18 és 60 év közötti főt szólítunk meg. Olyanokat, akik krónikus megbetegedésben szenvednek. – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Ők az AstraZenecát kapják. 101 kórházban 433 oltóponton zajlik majd az oltás. Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb, minél több ember kapja meg az első adag vakcinát. Az AstraZeneca esetében az első és a másik dózis közötti időt 12 hétre tolták ki. A most sorra kerülők ma, új formában kapnak tájékoztatást az oltásról.

– Ez egy üzenet, egy valódi sms, ami pontosan megszabja az oltakozási helyet és időpontot. Nincs is lehetőség ilyen nagy tömegben konzultálni, illetve időpontot módosítani. Kérem, hogy ezt fogadják el. – mondta Müller Cecília.

Arra kérik az érintetteket, hogy lehetőség szerint az oltópontra vigyék magukkal kinyomtatva és kitöltve a hozzájáruló nyilatkozatot, hogy ezzel is felgyorsítsák az adminisztrációt. Emellett az országos tisztifőorvos azt javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló. Aki nem tud az oltásra elmenni, máskor kerül sorra. Müller Cecília szerint jövő héten további 395 ezer embert tudnak beoltani.


Tovább az archívumra