Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zárva az autósiskolák, nem lehet jogosítványt szerezni

Zárva az autósiskolák, nem lehet jogosítványt szerezni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hosszabb várakozási idővel számoljanak azok, akik az enyhítések után szeretnék a jogosítványukat megszerezni. Mint ismert, március 8-ától határozatlan ideig felfüggesztették többek között az autóvezetői oktatást és vizsgáztatást is, így jelenleg nem lehet jogosítványt szerezni. A tanulók számára nagy visszalépést jelenthet a leállás, az iskolákban pedig torlódnak a diákok – mondta el televíziónknak egy autósiskola vezetője.

Csak ebben az autósiskolában közel 150 tanuló jogosítványának megszerzése akadt el a korlátozások miatt, a kormány ugyanis március 8-tól határozatlan ideig felfüggesztette az autóvezetői oktatást és vizsgáztatást. A tanulók száma mellett az elvesztegetett idő is sok lehet, hiszen a diákok kiesnek a vezetői rutinból és sokat felejthetnek – mondja az iskola vezetője, aki hozzátette: több olyan tanuló is van, aki éppen a korlátozások idején vizsgázott volna.

– Ha így megállunk, akkor nem onnan lehet ezt folytatni, ahol abbahagytuk, tehát kell egy kis ismeretfelújítás. A csoportomban lévő tanulók közül legalább 10-12 fő az, akit ez közvetlenül érint, hogy ők már úgymond a célegyenesbe voltak és kikért vizsgájuk is van. Természetesen ők nem veszítik el a vizsgadíjat, a fizetett összeg megmarad, csak egy későbbi időpontban kerül felhasználásra. – mondta Kispál Zsolt, az Útravaló Autósiskola vezetője.

Akik így jártak, nekik mindenképp javasolt plusz órákat venni az enyhítések után – mondta Kispál Zsolt. Hegyközi Bettina is ilyen helyzetbe került, ő az úgynevezett próbavizsgát követően már élesben tett volna vizsgát, azonban közbeszólt a korlátozás. Mint mondja: már hagyott ki huzamosabb időt az oktatások között, így félő, hogy ez a szünet is hatással lesz a vezetésére.

– Észrevehető volt akkor is, hogy azért egy kicsit furcsa volt újra visszaülni az autóba, mert én is, és aki most tanul vezetni nagyon rutintalanok vagyunk, és szerintem biztos meg fog látszani ez akkor is, ha visszaáll ez a helyzet. Az első órán meg kell szokni, hogy autóban ülök, újra a sok autó, a forgalom körbevesz. Szóval szerintem kihatással lesz erre egy kicsit. – nyilatkozta Hegyközi Bettina.

Hasonlóan szünetel Pozsa Dávid oktatása is, neki március végére volt kiírva a vizsgája. Szerinte jó pár plusz órába beletelik, mire visszaszerzi a rutinját.

– Egy olyan négy óra legalább kell, hogy visszamenjünk a rutinba, illetve meg legyen az a vezetési stílus, ami a kiesés előtt volt. – véli Pozsa Dávid.

A már megkezdett online KRESZ-oktatásokat befejezik, azonban vizsgázni egyelőre nem lehet. A beiratkozás folyamatos, de azzal számolnia kell a tanulóknak, hogy az újraindulás után azok fognak elsőbbséget élvezni, akik már korábban megkezdték a tanulmányaikat.

– Így a rendszerbe belekerült és érvényes KRESZ-vizsgával rendelkező tanulók száma ezáltal megnövekszik, és amikor az élet újra indul, akkor ők, ha tudnak majd menni KRESZ-vizsgára – természetesen azok után, akiknek már a kikért vizsgája a megállás miatt meghiúsult – először tehát nekik kell majd vizsgát tenni. Akkor, ha utána ők jönnének vezetni, nem fogunk tudunk helyet biztosítani a gyakorlati oktatásnál, hiszen azok helyére jönnének, akik jelenleg most nem tudják a gyakorlati oktatást folytatni. – mondta Kispál Zsolt.

Az autósiskola vezetője szerint az enyhítéseket követően feltorlódhatnak a diákok, és nagyobb lesz várakozási idő is, ezért türelmet kér minden diáktól és jelentkezőtől.


Tovább az archívumra