Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zenetanulás, verseny és csoportos oktatás online

Zenetanulás, verseny és csoportos oktatás online

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Pátzay János Katolikus Zeneiskola tavaly március óta online oktatott, és a versenyek zöme is elmaradt. A csoportos oktatás egyelőre ebben a formában folytatódik, egyéni foglalkozásokat azonban tartanak, de idén már a versenyeket is megrendezik – online formában.

Ez felvétel a VII. Bihari János Hegedű és Vonós Kamarazenei Versenyre készült. A zenei versenyek ugyanis az idei tanévtől már online formában történnek. Ezt az anyagot kapta meg a verseny bírálóbizottsága is, ami alapján Szita Jázmin országos 3. helyezést ért el. Jázmin 5 éve tanul hegedülni, de még emlékszik, hogy a kezdet számára sem volt egyszerű.

Bár az online versenyek során az üres hangversenyteremben nehéz megteremteni az ihletettséget, és nem lehet visszahozni a versenyek igazi hangulatát, azért ezekre a versenyfelvételekre is minden nap gyakorolnak a növendékek.

– Amikor versenyre készülünk akkor szinte mindennap kell jönnie, külön gyakorolunk hegedűvel hegedű órán, külön gyakorolunk a zongora kísérő tanárnővel is, mert hát össze kell szoknia a két hangszernek. Meg kell szokni, hogy a kíséret időben azért együtt legyen. – mondta Matinné Szabó Katalin, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola hegedűtanára.

Kévés Tünde fuvolatanár négy növendéke közül a selejtezőkből kettő is továbbjutott.

– Érdekes volt, teljesen más koncepció és én azt gondoltam, hogy milyen jó lesz, hogy annyiszor vehetjük fel ahányszor akarjuk, hát azért nem volt egyszerű. – mondta Kévés Tünde, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola fuvolatanára.

Ugyanis a gyerekek és a kísérők is gyorsan elfáradtak. Ennek ellenére Kerekes Krisztina 4. osztályos tanuló és Várallyay Csenge is továbbjutott a selejtezőből. Brassó Krisztina Valéria pedig már Fodor Bálint klarinéttanár növendéke. Ő zeneművészeti középiskolába felvételizett, de a klarinétos növendékek is készülnek online versenyekre, aminek a beküldése határideje még bizonytalan.

– Bízunk abban, hogy a versenyek időpontját fogják egy kicsit arrébb tolni és ezáltal a veszélyhelyzet után esetleg lesz lehetőségünk ezeket feljátszani a gyerekekkel. – mondta Fodor Bálint, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola klarinéttanára.

Az iskola az egész tavalyi tanévben online oktatott, ami nehézkesen ment, hiszen a hangszeres oktatásnál nem szerencsés ha nincs meg a személyes jelenlét. Ráadásul így nehéz online fenntartani a gyerekek érdeklődését is. Nyáron pedig mini szabadtéri hangversenyeket is tervez a zeneiskola.

– Amikor már jó idő lesz, tehát olyan idő, hogy kabát nélkül lehet lenni, akkor kint az utcán fogunk esetleg kis hangversenyeket úgynevezett villám hangversenyeket tartani. Ez 20 -30 perces kis műsor, többféle hangszerrel. Eljátsszák a gyerekek azt a műsorszámot, amit megtanultak. – mondta Jakkel Mihály, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola igazgatója.

Az egyéni foglalkozások és a versenyre való felkészülés folyamatos az intézményben.


Az Aktuális napi hírei (2021-03-16 )

Tovább az archívumra