Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Petíció a szépségiparért

Petíció a szépségiparért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közel 47 ezren írták már alá azt a petíciót, amelyet a szépségipari szolgáltatók készítettek, és fordultak vele az Operatív Törzshöz. Azt írják, mivel a kozmetikusok, fodrászok, körmösök, masszőrök és tetoválók legnagyobb része KATÁ-s vállalkozó, így nem jogosult bértámogatásra. Bevételük nincs, kiadásaik viszont ugyanúgy vannak. Mint írják, vendégeik nem találkoznak egymással, egyszerre csak egy embert fogadnak, a mostani két hétnél hosszabb lezárást pedig már nem bírnak el, így azt kérik, március 22-én korlátozások nélkül kinyithassanak.

Úgy érzik, nincs kihez fordulniuk, ezért összefogott a szakma, hogy érveikkel nyomást gyakoroljanak a kormányra – így fogalmazott a Szabad Szolgáltatók Facebook Csoportjának adminisztrátora. Egy petíciót hoztak létre a szépségiparban dolgozók megsegítésére, azt kérik a kormánytól, hogy március 22-én korlátozások nélkül kinyithassanak. A legtöbben KATÁ-s vállalkozók, ezért nekik nem jár bértámogatás.

– A KATA-t ugyan elengedték, de semmiféle bevételhez nem jutunk, ezért azon vagyunk, hogy ha nem nyithatunk, akkor próbáljunk meg közösen kitalálni egy olyan támogatási formát, amivel túlélhetjük ezt az időszakot, mert nekünk nincsen semmiféle alternatívánk, mi nem tudunk online felületre átmenni, nincs házhozszállításunk, nekünk csak ez az egy bevételi forrásunk van. – nyilatkozta Drabant Fruzsina, a Szabad Szolgáltatók Facebook Csoportjának adminisztrátora.

A petíciót már közel 47 ezren írták alá, Gyöngyösről is 200-an támogatják a nyitást. A szakma kiválóságai közül is többen csatlakoztak a figyelemfelhíváshoz, hiszen mint elmondták: náluk sokkal kisebb a megfertőződés veszélye, mint például egy bevásárlóközpontban.

– Nem csak a műköröm, hanem a lábápolás, a pedikűr, a masszőr, még a tetoválók is, és folytathatnám, ahol vírustól függetlenül is extrém higiéniás körülmények között dolgoztak a szakemberek, és ez így volt a vírus előtt is, nyilván a vírusra való tekintettel ezek még relevánsabb témák, és még inkább előtérbe kerültek. – mondta Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Bt. vezetője.

Vagyis a legtöbben már több szünetet hagynak két vendég között, így kevesebb a kontaktusszám, és folyamatosan fertőtlenítik a munkafelületüket. Ezt mondja Fehér Ágnes kéz és lábápoló is.

– Természetesen maszkot használtunk és fertőtlenítettünk folyamatosan, egyszerre csak egy vendéggel foglalkoztam, őt is, magamat is, kezemet is és a vendég kezét is lefertőtlenítettem, illetve külön eszközfertőtlenítőket használtam az asztalra és az egyéb eszközökre is. – mondta Fehér Ágnes műkörömépítő, kéz-, és lábápoló

Számos szépségipari szakember önkéntesen szüneteltette a tevékenységét már ezelőtt is, akár több hónapig is zárva tartott, bízva a helyzet javulásában. Úgy látják, hosszabb bezárást már nem bírnak el. A jelenlegi korlátozások március 22-ig vannak érvényben, a mai kormányinfón elhangzott: holnap a miniszterelnök jelenti be, hogy mi várható az azt követő időszakban.


Tovább az archívumra