Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Koronavírusos ne menjen patikába, kérjen segítséget a gyógyszerkiváltáshoz

Koronavírusos ne menjen patikába, kérjen segítséget a gyógyszerkiváltáshoz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ne menjenek gyógyszert kiváltani a patikába az igazoltan koronavírus fertőzöttek – ez a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének kérése. A gyógyszerészek ugyanis számos esetben tapasztalták, hogy a covid-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszert saját maguk váltották ki a betegek, ami másokra nézve is jelentős egészségügyi kockázattal jár. A szervezet arra kéri a fertőzötteket, hogy hozzátartozóikat, ismerőseiket, szomszédjukat kérjék meg a gyógyszerek kiváltására. Ha valaki senkit sem tud megkérni erre, az önkormányzathoz is fordulhat segítségért.

Az elmúlt hetekben a gyógyszertárban dolgozók több alkalommal is azt tapasztalták, hogy a koronavírus fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszert a betegek személyesen váltják ki a gyógyszertárakban, ami jelentős egészségügyi kockázattal jár, ezért a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége kéréssel fordult a betegekhez.

– Szövetségünk szeretné kérni, hogy azok a betegek, akik igazoltan koronavírus fertőzöttek, azok ne menjenek gyógyszertárba, és ne személyesen váltsák ki gyógyszereiket, hanem kérjék meg erre hozzátartozóikat, ismerőseiket, és ők váltsák ki helyettük szükséges gyógyszereiket. – mondta Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Az igazoltan koronavírusos beteg nem csak a gyógyszertári dolgozókat, hanem a gyógyszerüket kiváltó lakosokat is veszélyezteti. Ha ilyen eset történik, rendkívüli intézkedéseket kell hozni – tette hozzá a szakmai igazgató. Be kell zárni, soron kívül fertőtleníteni kell a gyógyszertárat, és az alapos fertőtlenítés és szellőztetés után lehet ismét beengedni a patikába érkezőket.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy eleve az a szabály, hogy amíg a beteg karanténban van, a neki felírt gyógyszert hozzátartozónak vagy ismerősnek kell kiváltania. Ha valakinek nincs olyan hozzátartozója, aki nem egy háztartásban él a beteggel, vagy ismerős segítségét sem tudja kérni, akkor vegye fel a kapcsolatot az önkormányzat munkatársaival. A gyöngyösi önkormányzat már a világjárvány megjelenése óta segítséget nyújt a covid-fertőzötteknek receptkiváltásban és alapvető élelmiszerek beszerzésében is.

– A Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya megküldi azon koronavírus betegek határozatát, amely a járványügyi megfigyelésre vonatkozik. Amennyiben olyan beteg fordul az önkormányzathoz, aki például Favipiravir tartalmú gyógyszerét nem tudja közeli hozzátartozója, szomszédja kiváltani, akkor az önkormányzat készségesen segít benne. – mondta Dr. Horváth Gábor, a Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság igazgatója.

Ezt a gyógyszert e-receptre írja fel a háziorvos, a kiváltáshoz szükség van a beteg TAJ-kártya számára, és térítésmentesen váltható ki.


Az Aktuális napi hírei (2021-04-01 )

Tovább az archívumra