Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tömegek érkezhetnek a Mátrába húsvétkor, fontos betartani a szabályokat

Tömegek érkezhetnek a Mátrába húsvétkor, fontos betartani a szabályokat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A húsvéti hosszú hétvégén akár nagyobb tömegek is elindulhatnak a Mátrába, a járványügyi szabályok betartása azonban séta és túra közben is fontos. Az erdőkért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozza: csak a velünk egy háztartásban élőkkel induljunk útnak, és tartsuk a megfelelő távolságot. Az állami erdőgazdaságok szakemberei azt javasolják, aki csak teheti, a kevésbé ismert kirándulóhelyeket keresse. Az erdőlátogatók száma jelentősen megnőtt az elmúlt egy évben: országosan 25-30%-kal többen kirándulnak, mint a vírushelyzet előtt.

– Ebben az időszakban jelentősen megnőtt az erdőterületeken a látogatók száma, azt mondhatjuk, hogy 25-30%-kal többen mennek kirándulni, mint a korábbi időszakban. Ez természetes, hiszen a karantén-időszakban mindenki szeretne egészséges környezetben pihenni, kirándulni. – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár.

A kertészkedés mellett a kirándulás, piknikezés is előtérbe került már tavaly is, azok is túráztak és túráznak, akik korábban keveset látogatták az erdőket. A húsvéti hosszú hétvégére már hűvösebb időt jósolnak a szakemberek, akár tömegek indulhatnak útnak a Mátra irányába is.

Az erdőkért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozza: országszerte 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatunk, így próbáljunk meg olyan területeket felkeresni, ahol kevesebb a látogató. Az állami erdőgazdaságok szakemberei azt javasolják, hogy aki csak teheti, a kevésbé ismert kirándulóhelyeket keresse. Az erdőkben mindenki számára van hely, de egészségünk és a természet védelme érdekében fontos a szabályok betartása.

– A kiránduló csoportok egy háztartásban élőkből álljanak, és nagyon fontos, hogy az erdőkben is tartsuk a másfél méteres távolságot, és betartsuk azokat a szabályokat is, amelyek az erdők egészségének megőrzése szempontjából is fontosak. – figyelmeztetett Szentpéteri Sándor.

Az egyik legáltalánosabb szabály, hogy mindig vigyük haza magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot. A száraz tavaszi időszakban pedig különösen fontos, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet, amit távozáskor körültekintően oltsunk is el.

Rengeteg túratippet lehet találni többek között az erdőgazdaságok honlapjain. Demecs Norbert túravezető azt mondja: a természet menedék, és a Mátra is rengeteg olyan útvonalat rejt, amelyek biztonsággal felkereshetőek, mert kevésbé ismertek.

– Ilyennek tartom a Felső-Mátrának kevésbé ismert, inkább Mátraszentimrétől nyugatra terjedő útjait, a Csörgő-völgyet, Fallóskút, Bagolyírtás térségét, Károlytáró, ami a Mátrának egy ismeretlenebb, de csodálatos pontja, illetve mondhatjuk úgy, hogy a Patai-Mátra, vagy a Nyugati-Mátra iránya. – mondta Demecs Norbert túravezető.

Ha autóval indulunk útnak, fontos betartani a parkolási rendet, az erdészeti utak pedig általában nem használhatók – hívják fel a figyelmet az erdőgazdaságok szakemberei.


Az Aktuális napi hírei (2021-04-01 )

Tovább az archívumra