Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem lesz szóbeli érettségi, később nyitnak a középiskolák

Nem lesz szóbeli érettségi, később nyitnak a középiskolák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem lesz szóbeli érettségi, és később nyitnak a középiskolák – jelentette be Orbán Viktor ma reggel. Mint azt a miniszterelnök elmondta: az oktatási intézmények fertőtlenítő nagytakarítása megtörtént, a regisztrált pedagógusok oltása zajlik, így készen állnak a nyitásra, azonban mivel az érettségi miatt ismét szünet lesz a középiskolákban, erre a néhány napra nem nyitnak ki, vagyis április 19-e helyett május 10-én ülhetnek ismét iskolapadba a középiskolás diákok.

Kézfertőtlenítés, maszkhasználat – már tavaly sem a megszokott módon zajlottak az érettségi vizsgák. Akkor a vírus megjelenése miatt nem volt szóbeli, a felkészülés is online zajlott. Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette: ez idén sem lesz másképp, ráadásul a középiskolák április 19-i nyitását is felülvizsgálták.

– A honvédség az iskolák fertőtlenítését már elvégezte, a pedagógusokat beoltottuk, tehát készen állunk az iskolák újraindítására, de nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni, utána az érettségi szünet miatt újra bezárjuk, úgyhogy egyszerűbb, ha azt tesszük, hogy május 10-én indítjuk meg a középiskolai osztályoknak a személyes találkozásra épülő tanítását. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

A döntés előtt több szakszervezet is aggodalmát fejezte ki az április 19-i nyitás kapcsán. Azzal érveltek, hogy aki megbetegszik azután, hogy megnyitják az iskolákat, lemaradhat saját érettségijéről is.

Tavalyhoz hasonlóan idén is csak írásbeli vizsgák lesznek, szóbelik nem, tehát az előző évben alkalmazott modell szerint zajlik az érettségi májusban. Lesz azonban eltérés a 2020-as évhez képest.

– Az előrehozott vizsgákat megtartjuk, tavaly, mintegy 30 ezer vizsga elmaradt, idén azonban mindenki levizsgázhat, több mint 110 ezer érettségizőre számítunk. – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Pintér Lilla, a Berze Nagy János Gimnázium végzős tanulója azt mondja: sokként érte, hogy nem lesz szóbeli.

– Nekem az első reakcióm az volt, hogy elkezdtem zokogni. Én nagyon bíztam a szóbeli vizsgában, mert mégis csak, ha bármilyenre sikerül az írásbeli, ott van az a második esély, az a tudat, hogy még ezen tudok javítani. – nyilatkozta Pintér Lilla, végzős diák.

Lilla azt mondta: a szóbeli tételeket már év elején megkapták, és tudatosan készültek rá. Három héttel a vizsgák előtt pedig úgy látja, rengeteg idejébe telt a szóbelire való felkészülés.

– Nagyon nagy időtől estünk el, amíg a szóbelire készültünk, mert az idő alatt tudtuk volna a teszteket megoldani, és mostanra már nagyobb rutint tudtunk volna szerezni a teszteknek a megírásában. – mondta Pintér Lilla.

Az operatív törzs egy korábbi ülésén felvetődött, hogy a tanárokkal együtt az idén érettségizőket is soron kívül beoltják, ám végleges döntés erről még nem született. A hatóságok már engedélyezték a Pfizer oltóanyag beadását a 16 évesnél idősebb páciensek körében, így ez nem jelentene akadályt. Pintér Lilla örülne, ha ők is megkapnák a vakcinát, hiszen kisebb esélye lenne a megfertőződésnek.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta: az óvodák és általános iskolák megnyitnak április 19-én.


Tovább az archívumra