Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már a fiatalok is foglalhatnak időpontot oltásra

Már a fiatalok is foglalhatnak időpontot oltásra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hétfő reggeltől, vagyis mától már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is foglalhatnak időpontot a koronavírus elleni oltásra. A jogosultak erről SMS-értesítést is kaptak. Az oltásokra május 13-tól 18-ig hirdettek időpontokat a kórházak. Az általunk megkérdezett gyöngyösi fiatalok között volt, aki a szolgáltatások igénybevétele végett kéri az oltást, de olyannal is találkoztunk, aki nem akar élni a lehetőséggel.

„Ne feledjétek, no vakcina, no party” – Ezzel a felhívással fordult Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a fiatalokhoz az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Az államtitkár arra kérte őket, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével, és péntek éjfélig regisztráljanak.

A koronavirus.gov.hu szerint több mint 84 ezer fiatalt regisztrált érvényesen, számukra ma megnyílt az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra. A foglalásra és a vakcinára azok a fiatalok jogosultak, akik érvényesen regisztráltak, valamint, akik május 18-ig betöltik a 16. életévüket, illetve idén betöltik a 18. életévüket. A jogosultak erről ma SMS-értesítést is kaptak.

Az értesített fiatalok online, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren tudják az oltás időpontját és helyszínét kiválasztani. Az oltásra május 13-tól május 18-ig hirdettek időpontokat a kórházak. Az oltás Pfizer vakcinával fog történni.

A fiataloknak az időpontfoglalásról kinyomtatott visszaigazolás, a TAJ-kártya és személyi igazolvány mellett kötelező lesz egy aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot is magukkal vinniük, e nélkül nem adható be az oltás. Ezt a nyilatkozatot bárki letöltheti a koronavirus.gov.hu honlapról.

A gyöngyösi fiatalok között megoszlik a vélemény az oltásról. Vannak, akik támogatják, de vannak olyanok is, akik nem kérnek belőle:

„Mivel nagyon sok helyre csak oltással lehet bemenni, így szeretném megkapni, igen.”

„Inkább ilyen ismerősi hatásra nem, mert sokan mondták, hogy jó, sokan, hogy nem. De úgy döntöttem, hogy nem.”

Azok a 16-18 évesek, akik eddig nem regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu honlapon, ezután is megtehetik, az ő oltásukra a későbbiekben, a többi regisztrált között lesz lehetőség.


Tovább az archívumra