Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megszűnik az egész napos orvosi ügyelet, keddtől 16 órában működik tovább

Megszűnik az egész napos orvosi ügyelet, keddtől 16 órában működik tovább

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Holnaptól 16 órában működik tovább a központi orvosi ügyelet Gyöngyösön. A betegeket hétköznap délután négy órától másnap reggel nyolc óráig fogadják, hétvégén és ünnepnapokon pedig egész nap. Az önkormányzat még tavaly döntött arról, hogy az ügyelet működési ideje a kötelező minimumra csökken, a járvány miatt és az orvosok kérésére azonban januárról június 1-jére módosították a határidőt.

Csöndes az orvosi ügyelet környéke, az ajtó azonban nyitva a betegek előtt, a munka ma még folyamatos. Holnaptól napközben a háziorvosokhoz fordulhatunk panasz esetén, az önkormányzat döntése értelmében június elsejétől 16 órában működik tovább az orvosi ügyelet. Az adóbevétel-kiesés és a kormányzati elvonások miatt tavaly határoztak úgy, hogy csökken a működési idő. A járvány miatt és az orvosok kérésére először januárig, majd áprilisig, később májusig, végül pedig júniusig hosszabbították meg az ügyelet 24 órás működését.

– A reggel 8 órától délután 4 óráig tartó időszakban a városban szolgálatot teljesítő, illetve körzettel rendelkező háziorvosok fogják ellátni az alapellátási teendőket, ami azt jelenti, hogy törvényi kötelezettségünknek eleget téve biztosítjuk a napi rendelkezésre állási időt illetve rendelési időt. – mondta Dr. Francia Tamás, a gyöngyösi Központi Orvosi Ügyelet orvosszakmai vezetője.

A 24 órás ellátás tehát sok más városhoz hasonlóan így lesz biztosított. Vannak olyan esetek, amikor a mentősök az ügyeletben lévő orvossal indulnak útnak, például a közterületi rosszullétek és a balesetek. Mivel azonban holnaptól napközben nincs ügyeletes, várhatóan a kórház sürgősségi osztályára hárul ezeknek a betegnek az ellátása. Mint azt Francia Tamástól megtudtuk, tavaly az év első 9 hónapjában összesen 1200 olyan telefonhívás érkezett a mentőkhöz a napközbeni órákban, amely az ügyeletnek is munkát adott.

– Nyilván, amennyiben ezekre a hívásokra a jövőben az ügyelet már nem tud reagálni a napközbeni időszakban, ebben az esetben a továbbiakban a mentőszolgálatnak mentőt kell küldenie, ami ugye nem egy esetben a sürgősségi osztályra beutalással egyenértékű. – mondta az orvosszakmai vezető.

Személyi változást a működési idő rövidülése nem okoz, továbbra is az a szakmai gárda látja el az ügyeleti munkát, amely eddig is. Francia Tamás hangsúlyozta: az orvosok továbbra is igyekeznek a munkájukat a lehető legmagasabb színvonalon elvégezni, és ellátni a betegeket.


Tovább az archívumra