Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már kapható a magyar szabadföldi szamóca

Már kapható a magyar szabadföldi szamóca

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén a hűvös és csapadékos tavasz miatt a megszokotthoz képest két héttel később ért meg a hazai szabadföldi eper, de már zömében mindenhol megtalálható. Jelenleg a gyöngyösi piacon 1600-2400 forintért vásárolhatunk hazai szabadföldi szamócát. A szakemberek szerint a magyar termés júliusig kitarthat, de ezt nagyban befolyásolja még az időjárás.

Áruházláncokban még csak kisebb tételben vásárolhatók, a gyöngyösi piacon járva azonban már szinte minden kofánál kapható a hazai szabadföldi eper. A szakemberek úgy látják, az időjárás miatt eltolódhat a szezon, de kisebb mennyiségben is fog teremni a szamóca.

– Valóban az idei időjárás nem szerencsés, körülbelül két hetes csúszásba van a szezon. Ahogy nézzük az időjárás-előrejelzéseket, az elkövetkező napokban sem lesz igazán május végi, június eleji időjárás, marad ez a hűvösebb csapadékosabb, fényszegényebb idő, ami nem igazán kedvez az állományoknak. – mondta Hunyadi István, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Tavalyhoz képest magasabb áron juthatunk hozzá a gyümölcshöz és az importnál is drágább, de nagyságrendekkel jobb a több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz – mondja Hunyadi István, a FruitVeb ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a magyar epernek jellegzetes illata van, de a küllemre is oda kell figyelni vásárlás során.

– Hogy ha azt látjuk, hogy a kocsány körüli rész, ami hagyományosan zöld és egy picit meg van fonnyadva, vagy már száradásnak is indult, ennek ellenére maga a gyümölcs külleme, irreálisan jól néz ki, fényes a színe, nincs még megfonnyadva, láthatóan kemény a húsa, akkor az nagy valószínűséggel importból származó gyümölcs. – mondta az ügyvezető igazgató.

Hunyadi István most is kéri a lakosokat, hogy részesítsék előnyben a hazai árukat. Kiemelte: az útszéli árusoknál a fogyasztók figyeljék az említett jellemző különbségeket, hogy valóban magyar terméshez jussanak, hiszen volt már rá példa, hogy valaki nem az ígért árut kapta.


Tovább az archívumra