Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyűrűs napfogyatkozás lesz

Gyűrűs napfogyatkozás lesz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Érdemes lesz az eget kémlelni június 10-én a déli órákban, ugyanis különleges, gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk meg. Fontos szemünk megfelelő védelme, de aki részleteiben is kíváncsi az égi jelenségre, az a legnagyobb bevásárlóközpont parkolójában, speciális távcsövekkel, szakemberekkel figyelheti meg a fogyatkozást.

Együtt élünk a bolygókkal, a csillagokkal, amelyek hatással is vannak ránk. Az égi jelenségek pedig időről időre változnak, félévente például gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk meg, amely legközelebb a jövő héten, június 10-én lesz látható.

– Most a Hold Földtávolban van, ezért kisebb, mint a Nap, és nem tudja teljes egészében eltakarni a Napot, úgyhogy a teljes fogyatkozás közepén megmarad egy gyűrű, egy fényes gyűrű, úgyhogy ezért hívják gyűrűs napfogyatkozásnak. – mondta Varga András, a Praesepe Csillagász Kör Egyesület elnöke.

Magyarországon csak részleges lesz a fogyatkozás, a legszerencsésebbek most azok, akik Grönlandon élnek. A jelenség nálunk 12 óra után pár perccel kezdődik, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól.

Aki kíváncsi, a csillagász kör tagjaival együtt nézheti a jelenséget a város szélén lévő bevásárlóközpont parkolójában, ahol ez a két távcső lesz a segítségükre. Az egyiken a kivetítő ernyő segítségével egyszerre többen láthatják, mi történik a közel hatezer Celsius fokos felszínű Nappal. A másik távcső viszont szűrökkel van ellátva, és pontosabb, részletesebb képet mutat.

– A narancssárga színű távcső egy különleges távcső ez hidrogén alfába, azaz a hidrogén vonalában nézi a Napot, ebben a színképben, ennek előnye, hogy a levegő gázfelhők a napkorong peremén látszódnak, ezeket meg lehet figyelni, ugyanis ezeket fehér fényben ezeket nem lehet látni. – mondta Kaszab Dénes, a Praesepe Csillagász Kör titkára.

Csak teljes napfogyatkozás alkalmával, amely legutóbb 1999-ben volt, legközelebb pedig 2081 szeptember 3-án lesz látható.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a mostani jelenség megfigyelésére is csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. Kaszab Dénes egy száraz falevéllel érzékeltette, mennyire komolyan kell vennünk szemünk védelmét:

„Ebben nincsen szűrő, és ha az ember csak vaktában nézne bele, felbátorodva, akkor azért lehet látni, hogy nem egészséges.”

Fontos, hogy legalább 12-es erősségű hegesztőüveget, vagy speciális szemüveget, vizuális napszűrőt válasszunk a megfigyeléshez.


Tovább az archívumra